Firmele care investesc in sursele de energie regenerabile vor primi circa 500 de milioane de euro

Data publicarii: 28-03-2008 | Economie

Statul va acorda intre 2008 si 2010 aproximativ 500 milioane de euro firmelor care investesc in centrale de producere a energiei din surse regenerabile, iar in 2008 va asigura certificate verzi de 130 milioane euro, a declarat joi ministrul Economii si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Pentru categoria de generare de energie electrica prin surse regenerabile noi asiguram in 2008 certificate verzi de jumatate de miliard de lei, adica de aproximativ 130 milioane euro. Este plafonul oferit de noi, care va creste continuu. Noi asumam cote obligatorii pentru investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene, solare, biomasa si biocarburanti.

Exista multe solicitari pentru investitii in instalatii eoline", a afirmat Varujan Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa cu tema "Surse regenerabile si eficienta energetica in Romania. Sisteme de promovare a RES".

El a precizat precizat ca pana in 2010 suma totala acordata investitorilor in energie regenerabila va fi de circa 500
milioane euro.

Pana acum, certificatele verzi erau de 24-42 euro/certificat, echivalentul a 1 MWh produs. Potrivit lui Vosganian, ministerul doreste sa majoreze cu 10% plafoanele astfel incat valoaream minima a unui certificat sa fie 26,2 euro, iar valoarea maxima 46,2 euro/certificat, la cursul de schimb al BNR.

Certificat verde se acorda pentru fiecare MWh produs din sursele de energie regenerabila livrat in reteaua electrica. Producatorii de energie vand certificate verzi furnizorilor de electricitate, care sunt obligati sa le cumpere, intr-o proportie care creste treptat, de la an la an, in totalul livrarilor de electricitate pe care le realizeaza.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) stabileste cote anuale de astfel de documente pentru furnizorii de energie. Acestia sunt obligati sa achizitioneze in fiecare an unnumar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de electricitate furnizata anual consumatorilor finali.

NewsIn