Romania, sfertfinalista in campionatul european al inflatiei

Data publicarii: 28-03-2008 | Economie

Romania ocupa locul 5 in Uniunea Europeana intr-un clasament privind inflatia anuala, cu o medie de 8% la sfarsitul lunii februarie (calculata fata de nivelul din februarie 2007), de doua ori mai mica decat cea inregistrata in Letonia, de 16,5%, statul european cu cea mai rapida crestere a preturilor, cu 4,6 procente peste media UE-27, potrivit Institutului European de Statistica - Eurostat, citat de Gandul.

Inaintea Romaniei se mai afla Bulgaria (12,2%) si alte doua state baltice, Estonia (11,5%) si Lituania (10,9%). La polul opus se regasesc tari precum Olanda (2,0%), Marea Britanie (2,2%), Germania (2,9), Portugalia (2,9) sau Suedia (2,9%), toate acestea situandu-se sub media inflationista de 3,3% inregistrata pentru statele din zona euro. Imediat dupa Romania se situeaza Cehia, stat in care inflatia anuala raportata la sfarsitul lunii trecute era de 7,6%, Ungaria cu o crestere a inflatiei de 6,7%, in timp ce Polonia ocupa locul zece (4,6%).  

In ultimul buletin statistic referitor la indicele preturilor de consum al Institutului National de Statistica (INS) se arata o crestere anuala a inflatiei pentru produsele alimentare de 10,16%, in timp ce pentru marfurile nealimentare, a caror pondere in cosul de consum este de 44,7%, s-a inregistrat o crestere de 5,34%.

Pe primul loc la scumpirea serviciilor de telecomunicatii

Cea mai mare crestere a inflatiei inregistrata in Romania se regaseste in dreptul transporturilor, acolo unde preturile au crescut in medie cu 12% in ultimul an, categorie pentru care inflatia medie anuala pentru toate cele 27 de state membre ale UE a fost de doua ori mai mica. Peste noi la acest capitol se regasesc toate statele baltice, dar si vecinii nostri de la sud. La nivel european, cele mai mari cresteri de preturi in dreptul produselor alimentare si al bauturilor nealcoolice s-au inregistrat in Bulgaria (21,8%), Letonia (21,3%) si Estonia (17%), Romania regasindu-se la acest capitol doar pe pozitia a 8-a. In schimb, ne clasam pe prima pozitie la ritmul de crestere al preturilor pentru serviciile de comunicatii (+7%), in situatia in care aceste preturi au ramas practic neschimbate in zona euro.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: