Brokerii ar putea intermedia peste doua treimi din totalul pietei de asigurari in trei-patru ani

Data publicarii: 28-03-2008 | Afaceri

Ponderea primelor din asigurarile intermediate de brokeri ar putea creste in trei sau patru ani la 75-80% din totalul pietei de asigurari, daca ritmul de crestere actual se va mentine si in anii urmatori, a spus vineri presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu.

Ponderea primelor de asigurari intermediate anul trecut de brokeri a crescut la 29% de la 21% in 2006.

"In Romania, piata asigurarilor va pastra acelasi ritm de crestere inca zece ani, deoarece are un mare potentia de crestere", a mentionat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, Bogdan Andriescu.

El a adaugat ca dezvoltarea economica si cresterea veniturilor populatiei reprezinta un motor important de sporire a acestei piete. Andriescu a mai spus ca mizeaza pe o crestere a ponderii primelor intermediate de brokeri in urmatorii doi ani de pana la 50% din totalul pietei de asigurari. Andriescu a dat ca exemplu Spania, unde ponderea primelor intermediate de brokeri se ridica la 60%.

Reprezentantii UNSICAR considera ca firmele de asigurari au apelat mai mult la brokeri in 2007 mai ales pentru ca reprezinta o forta de vanzare mai putin costisitoare in comparatie cu agentii din propria retea.

Veniturile totale afisate de brokerii de asigurari au sporit cu 43% pana la 103 milioane euro, de la 72 milioane euro cat erau in 2006. Membrii UNSICAR au contribuit la aceasta suma cu 64,5 milioane euro anul trecut, fata de 45 milioane euro venituri inregistrate in 2006.

Primele din asigurarile intermediate de brokeri au ajuns la 640 milioane euro in 2007, in crestere cu 82,9% fata de anul anterior. Membrii UNSICAR au intermediat prime de 402 milioane euro anul trecut, in crestere cu 14,85% fata de 2006.

NewsIn