Euro s-a apreciat cu 0,2% fata de dolar dupa declaratiile unui oficial de la BCE

Data publicarii: 29-03-2008 | International

Euro s-a apreciat, vineri, pana la niveluri record fata de dolar, dupa ce declaratiile axate pe inflatie ale unui bancher central european au consolidat opinia analistilor ca este improbabil ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca in curand dobanda cheie, scrie Reuters.

Euro s-a apreciat cu 0,2% fata de dolar, pana la cotatia de 1,5812 dolari/euro, cu un cent sub nivelul record de saptamana trecuta.

Unul dintre membrii Consiliului Guvernatorilor BCE, Axel Weber, a spus ca presiunile preturilor sunt alarmant de mari, intr-o declaratie facuta dupa ce statisticile publicate pentru patru landuri germane au indicat o accentuare a inflatiei in cea mai mare economie a zonei euro si astfel in intreaga regiune.

Accentul pe care il pun pe inflatie bancherii centrali europeni i-a facut mai toleranti la aprecierea euro si contrasteaza foarte puternic cu pozitia bancherilor din sistemul american de banci centrale, Federal Reserve, care au coborat cu 3% dobanda de politica monetara in ultimele sapte luni, ca sa sustina cresterea economica.

Politica monetara diferita si semnalele ca zona euro, cel putin in prezent, se dovedeste rezistenta la o incetinire a cresterii economice din Statele Unite ale Americii au determinat saptamana trecuta o apreciere a monedei unice europene pana la niveluri record, de peste 1,59 dolari/euro.

In contextul in care a avut castiguri de cel putin 8% de la inceputul anului si pana in prezent, moneda unica europeana este pe cale de a inregistra cea mai buna evolutie trimestriala de la sfarsitul lui 2004 incoace, iar analistii spun ca euro ar putea depasi chiar nivelul de 1,6 dolari/euro.

"Am asistat la declaratiile lui Weber si la publicarea unor statistici ce au aratat o accentuare a inflatiei, asa ca probabil dolarul va tinde sa se deprecieze in urmatoarele cateva zile", a spus un strateg pentru piete valutare de la banca elvetiana Credit Suisse, Marcus Hettinger.

"Statisticile mai degraba solide pentru economia zonei euro de saptamana acesta sustin o pozitie mai degraba solida a BCE, in timp ce statisticile americane sunt foarte slabe si indica o noua scadere a dobanzii de politica monetara din SUA", a adaugat Hettinger.

Euro a inregistrat un record si fata de lira sterlina, asupra careia au exercitat presiuni statisticile slabe pentru piata imobiliara din Marea Britanie si accentuarea asteptarilor ca banca centrala a Marii britanii, Bank of England, sa coboare din nou dobanda cheie in aprilie.

Euro s-a apreciat pana la un nivel de 79,29 pence/euro si a urcat cu 0,6% fata de moneda japoneza, pana la un nivel de 158,16 yeni/euro.

NewsIn