Inflatia din zona euro a atins nivelul record de 3,5% in luna martie 2008

Data publicarii: 31-03-2008 | Economie

Rata inflatiei din zona euro a atins nivelul record de 3,5% in luna martie, un nou record istoric de la infiintarea zonei euro in 1999, potrivit unei prime estimari publicate luni de catre biroul european de statistica, Eurostat, informeaza Reuters.

Preturile au fost alimentate de scumpirea petrolului, ce a atins un nou nivel record de 110 dolari pe baril in luna martie.

Acest nou record al inflatiei a depasit cu mult estimarile economistilor, ce vorbeau de o crestere a preturilor de consum de 3,4% pentru luna martie, potrivit agentiei financiare Thomson Financial.

Aceasta crestere a preturilor de consum este peste limita suportata de Banca Centrala Europeana (BCE), al carei obiectiv pe termen mediu este mentinerea inflatiei in zona euro sub 2%.

Recordul precedent al ratei inflatiei a fost de 3,3% in luna februarie, dupa nivelurile de 3,2% in ianuarie si 3,1% in decembrie.

Pentru a gasi niveluri comparabile trebuie mers pana in mai 2001, cand inflatia in zona euro a urcat la 3,1%.

Indicele de incredere in sectorul economic din zona euro a atins in martie 2008 cel mai scazut nivel din noiembrie 2005, potrivit unei anchete publicate luni de Comisia Europeana.

Indicele de incredere in sectorul economic, ce masoara opiniile patronilor si consumatorilor, a scazut la 99,6 puncte in martie, fata de 100,2 puncte in februarie.

Economistii chestionati de agentia de informatii financiare Thomson Financial News estimeasera o scadere la 99.9 puncte.

Indicele mediului de afaceri, ce masoara increderea doar in sectorul industrial, a crescut la 0,80 puncte in martie, fata de 0,71 puncte in februarie.

NewsIn