Masinile Diesel cu filtre de praf vor primi o reducere de 25% din taxa auto pe autovehicul

Data publicarii: 01-04-2008 | Economie

Noua formula a taxei auto, dezbatuta luni, de Executiv, intr-o prima lectura, prevede solutii tehnice pentru posesorii de masini cu motoare Diesel, dotate cu filtre de particula de praf, care vor primi o reducere de 25% din taxa pe autovehiculul respectiv, a declarat ministrul Mediului Attila Korodi.

"Am luat in considerare nu doar emisiile de noxe privind standardul euro 0, euro 4, dar si emisiile de praf", a spus Korodi. "Exista solutii tehnice, la ora actuala, care adauga un plus in retinerea particulei de praf. Acele masini Diesel, care au aceste filtre de particula, vor primi o reducere de 25% din taxa calculata pe autovehiculul respectiv", a precizat ministrul.

A treia formula a taxei auto prevede taxarea noxelor (praf, oxid de azot si bioxid de sulf) in proportie de 70% si a dioxidului de carbon in proportie de 30%, iar acest principiu se aplica pentru masinile euro 3 si euro 4.

"Noua formula a taxei imbina principiile europene (...) vom taxa noxele si dioxidul de carbon, in proportie de 70%, respectiv 30%", a precizat Korodi. Acest principiu de taxare se aplica pentru masinile euro 3 si euro 4. "Potrivit noii formule, cu cat valoarea masinii scade, cu atat trebuie sa scada si taxa auto", a mai spus ministrul.

Taxa va intra in bugetul Fondului pentru Mediu si va fi gestionata de Administratia Fondului pentru Mediu. Ea va finanta innoirea parcului auto, crearea de spatii verzi in localitati, impadurirea terenurilor degradate sau defrisate, programe de stimulare a producerii energiei din surse nepoluante, regenerabile (eoliana, solara, geotermala), de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care folosesc energia solara, geotermala sau eoliana, proiecte de renaturare a terenurilor scoase din patrimoniul natural, sau proiecte de realizare a pistelor pentru biciclisti.

"Este unul dintre instrumentele prin care intervenim pentru protectia mediului si pentru respectarea angajamentelor asumate la nivelul UE in privinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu la inceputul sedintei de luni a Executivului.

Premierul a precizat ca Romania este semnatara Tratatului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 8% pana in 2012, dar si a angajamentului UE privind reducerea emisiilor de CO2 cu 20% pana in 2020.

Tariceanu a mai spus ca, pe langa aspectele referitoare la protectia mediului, trebuie luate in calcul si aspectele economice si sociale. "Avem interesul sa ne pastram locurile de munca si sa crestem numarul acestora (in industria auto n.r.), nu prin transformarea Romaniei intr-un cimitir de masini vechi aduse din Europa occidentala, sa punem in pericol locurile de munca din economia romaneasca", a spus seful Executivului.

Potrivit noii formule a taxei auto s-a definit si sistemul de rambursare a taxei, daca autoturismul va fi vandut in alt stat membru, sau daca acesta va fi radiat dupa un accident, a precizat ministrul Mediului, Attila Korodi.

"In concordanta cu legislatia europeana, documentul nostru (noua taxa de prima inmatriculare - n.r.) raspunde la articolul 90 din Tratatul de Instituire al UE. S-a definit si asigurarea unui sistem de rambursare a taxei reziduale, in cazul vanzarii autovehicului intr-un alt stat membru, al exportului acestui vehicul sau in cazul accidentarii, urmate de radierea autovehiculului", a spus ministrul Korodi.

Taxa de prima inmatriculare a devenit, in 2007, obiectul unei proceduri de incalcare a Tratatului de aderare. Intre timp, autoritatile romane au avut mai multe runde de negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene, pe diverse proiecte privind calcularea taxei auto.

Ultima revizuire a taxei de prima inmatriculare, cea de-a treia, a fost facuta dupa ce Camera Deputatilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie, motiunea simpla a PD-L - "Anulati taxa de prima inmatriculare!", cu 158 de voturi pentru. Ulterior, atat premierul Tariceanu cat si ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, au declarat ca Executivul va lua in calcul prevederile motiunii, care a si fost aprobata de Executiv.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: