Bursele din Europa au incheiat pe rosu cel mai slab trimestru din ultimii cinci ani

Data publicarii: 01-04-2008 | Bursa

Bursele europene au coborat luni, marcand cea mai slaba performanta trimestriala a ultimilor cinci ani, pe fondul ingrijorarilor legate de criza creditelor care a afectat actiunile bancare si dupa revizuirea in scadere a recomandarii pentru Vodafone de catre o casa de brokeraj, informeaza Reuters.

O scumpire a actiunilor din sectorul de petrol si gaze a limitat declinul pietei de capital europene, care scade constant de cinci luni, aceasta fiind cea mai slaba performanta inregistrata de la declinul de sase luni dintre aprilie si septembrie 2002.

Sectorul bancar a avut cea mai slaba performanta din piata, dupa ce o nota de cercetare a Merril Lynch a aratat ca banca elvetiana UBS, una din cele mai grav afectate banci de criza creditelor dintre marile banci europene, ar putea inregistra in continuare deprecieri ale activelor.

Indicele FTSEurofirst 300 al actiunilor vedeta din Europa a coborat cu 0,26%, la 1.262,14 puncte.

Indicele s-a depreciat cu mai mult de 20% fata de nivelul maxim al ultimilor sase ani si jumatate, atins in iulie 2007, pe masura ce prabusirea generata de criza creditelor s-a accelerat, ceea ce a creat ingrijorari cu privire la profitabilitate si la perspectivelor cresterii economice mondiale.

"Piata poate fi impartita in doua segmente. Pe de o parte, criza creditelor, care afecteaza companiile financiare, si de cealalta parte incetinirea economica globala", a spus un administrator de protofoliu de la Royal London Management, Kevin Lilley, care ajuta la administrarea a 1,1 miliarde euro (1,74 miliarde dolari).

'Actiunile Vodafone s-au depreciat cu aproape 4%, ceea ce a reprezentat cel mai mare impact asupra indicelui, dupa ce Morgan Stanley si-a revizuit recomandarea privind cotatia titlurilor si si-a redus tinta de pret la 1,70 lire sterline, de la 2,15 lire, pe motivul temerilor legate de o posibila actiune a autoritatilor de reglementare destinata alinierii tarifelor la telefonie mobila la costuri.

Actiunile UBS au incheiat luni sedinta mai ieftine cu doar 0,4%, dar pe parcursul primului trimestru au pierdut aproximativ 50%, influentate negativ de panica investitorilor legata de deprecierile de active. 

Indicele sectorului bancar DJ Stoxx a coborat cu 0,7% si a pierdut aproape 20% in acest an.

Actiunile Societe Generale si cele ale Standard Chartered s-au depreciat cu 2,4%, respectiv 3,3%, insa actiunile HSBC au castigat aproape 1% dupa lansarea serviciilor bancare personalizate in China. Actiunile HBOS s-au apreciat cu 3,7%.

Indicele principalelor actiuni europene a pierdut aproape 17% in acest trimestru, tras in jos de deprecieri masive ale activelor in valoare de multe miliarde dolari la bancile importante, ca urmare a crizei creditelor.

Indicele german DAX a incheiat sedinta in coborare cu 0,4%, iar indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 0,2%, la fel ca indicele francez CAC 40.

Pe intregul trimestru, indicele DAX a pierdut 19%, indicele FTSE 100 a coborit cu 12%, iar CAC 40 a scazut cu 16%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: