Baza de date a firmelor: ori la stat, ori la privat

Data publicarii: 01-04-2008 | Economie

Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), care detine toata baza de date referitoare la firmele infiintate in Romania, a devenit marul discordiei intre Ministerul Justitiei si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), noteaza Evenimentul Zilei.

Mocnit de cateva luni, conflictul a fost declansat odata cu postarea, la sfarsitul saptamanii trecute, pe site-ul Ministerului pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, a unui proiect de ordonanta de urgenta care prevede trecerea ONRC din subordinea Ministerului Justitiei, unde se afla in prezent, in cea a Camerelor de Comert.

Dupa aparitia sa in perioada interbelica si desfiintarea in 1950, din cauza ca nu era compatibil cu economia socialista, Registrul Comertului a fost reinfiintat, in 1990, pe langa Camerele de Comert. Ulterior, incepand cu 2002, ONRC a devenit institutie publica cu personalitate juridica, finantata din veniturile proprii, trecand in subordinea Ministerului Justitiei.

Camera de Comert vrea eficienta

Conducerea CCIR considera ca revenirea ONRC in subordinea Camerelor de Comert, care este o organizatie neguvernamentala autonoma, ar reduce birocratia, ar scurta termenele obtinerii informatiilor de catre firme si ar aduce bani la bugetul de stat. Potrivit reprezentantilor CCIR, transferul ONRC la Camerele de Comert ar usura mult activitatea companiilor. In plus, banii proveniti din taxele incasate de la companii ar putea fi folositi pentru accesarea de fonduri europene, organizarea de targuri si expozitii, ne-a declarat Valentin Cismaru, vicepresedinte al CCIR.

In prezent, veniturile ONRC sunt folosite pentru salariile angajatilor, reconfigurarea sistemului informatic, care permite depunerea on-line a declaratiilor, dar si pentru achizitia de sedii.

Veniturile inregistrate anul trecut de Registrul Comertului se cifreaza la 35 de milioane de euro.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: