Rezerva de aur si valute a Romaniei a scazut in martie la 27,13 miliarde euro

Data publicarii: 02-04-2008 | Finante-Banci

Rezerva de aur si valute a Romaniei a scazut in a treia luna din acest an cu 240 milioane euro pana la 27,13 miliarde euro, ca urmare a scaderii rezervelor valutare cu 84 milioane euro si reducerii valorii rezervelor de aur, arata un comunicat al bancii centrale.

Este a doua luna la rand in care rezervele de valute si au scad, dupa diminuarea cu 250 milioane euro din februarie.

La finalul lunii februarie, rezervele de valute si aur la Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situau la nivelul de 27,37 miliarde euro.

Scaderea de 84 milioane euro a rezervelor valutare inregistrata in luna martie a fost rezultatul unor intrari de 2,463 miliarde euro, reprezentand "alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internationale si altel", se arata in comunicatul BNR.

Iesirile de 2,547 miliarde euro au reprezentat "plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit si altele", se mai arata in comunicat.

La finalul lunii martie 2008, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 25,157 miliarde euro.

Scaderea rezervelor a fost cauzata in martie si de deprecierea rezervelor in aur, care, desi s-au mentinut cantitativ la 103,7 tone, s-au devalorizat la 1,977 miliarde euro, de la 2,126 miliarde euro in luna precedenta, ca urmare a evolutiei preturilor internationale.

Platile scadente in luna aprilie 2008 in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza 42 milioane euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: