Rovinieta ar putea fi eliminata urmand ca banii sa fie recuperati din accizarea carburantilor

Data publicarii: 02-04-2008 | Auto

Rovinieta ar putea fi eliminata urmand ca banii pentru taxa de drum sa fie recuperati din accizarea carburantilor a declarat secretarul de stat din Ministerul Transporturilor (MT), Septimiu Buzasu, dupa intalnirea cu Asociatia Transportatorilor Rutieri.

"Un prim subiect abordat a fost rovinieta impreuna cu introducerea taxei de drum in acciza pe carburant, pentru ca trebuie sa respectam principiul ca daca se elimina o sursa de venit trebuie gasit un inlocuitor", a declarat Septimiu Buzasu. El a precizat ca MT va face o analiza  fundamentata pentru  a se gasi o sursa de finantare sigura si suficienta a infrastructurii rutiere si in special pentru asigurarea retinerii taxei de drum.

In cadrul intalnirii care s-a desfasurat la sediul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) a fost abordata si problema taxelor locale, transportatorii sustinand ca apare o discrepanta intre legislatia romaneasca (Codul Fiscal) care prevede taxa comunitara si faptul ca in Comunitatea Europeana se discuta despre taxele de transport rutier locale si internationale.Secretarul de stat a subliniat ca s-a convenit analizezarea la nivel de experti ai ministerului transporturilor si cei ai transportatorilor rutieri aceste taxe locale precum si nivelul lor si sa se faca o propunere legislativa pentru alinierea legislatiei nationale la cea europeana.

In privinta rambursarii TVA, Septimiu Buzasu a declarat ca MEF considera ca legislatia in vigoare este corespunzatoare si vor comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sesizarile transportatorilor in legatura cu  aplicarea acesteia.

Saptamana viitoare, va avea loc la Ministerul Transporturilor o intalnire cu reprezentantii transportatorilor rutieri in care se vor analiza progresele facute de cele doua parti fata de solicitarile transportatorilor si se doreste infiintarea unui grup de lucru comun  pentru solutionarea acestora.

Principalele solicitari ale transportatorilor sunt asigurarea transparentei colectarii accizelor din carburanti si monitorizarea utilizarii acestora de catre asociatiile patronale din transporturi, eliminarea platii rovinietei pentru drumurile nationale, eliminarea totala a restrictiilor de circulatie a camioanelor cu exceptia cazurilor de forta majora.

De asemenea, transportatorii au mai subliniat si nevoia de rezolvare a problemelor de infrastructura, cum ar fi amenajarea de parcari la standarde europene.

Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzasu si secretarul de stat in Ministerul Economie si Finantelor, Doina Dascalu au discutat, marti, cu reprezentantii Asociatiei Transportatorilor Rutieri aspectele legate de taxele si impozitetele platite de transportatorii rutieri.

NewsIn