UniCredit isi reduce cu 1 miliard euro portofoliul de valori mobiliare garantate cu active

Data publicarii: 03-04-2008 | International

UniCredit, a treia banca din Europa, si-a redus cu 1 miliard de euro portofoliul de valori mobiliare garantate cu active si a anuntat ca diviziile de administrare a activelor si de banca de investitii sunt solide, relateaza Reuters.

Deciziile anuntate de reprezentantii grupului bancar italian au contribuit la temperarea ingrijorarii cu privire la vulnerabilitatea UniCredit in contextul turbulentelor de pe pietele internationale.

"Reducerea detinerilor de valori mobiliare garantate cu active (ABS - asset-backed securities) a fost de 400 milioane euro (625,6 milioane dolari), iar rambursarile au insumat 600 milioane euro" in primul trimestru al acestui an, a declarat directorul general al UniCredit, Alessandro Profumo, cu ocazia unei conferinte pentru investitori sustinuta la Londra.

UniCredit, cea mai mare banca din Italia dupa capitalizare bursiera, a anuntat luna trecuta ca valoarea de piata totala a portofoliului sau de titluri garantate cu active este de 15,8 miliarde euro.

Valorile mobiliare in chestiune erau garantate cu active precum imprumuturi, contracte de leasing, creante detinute de companii sau drepturi de incasat. Nu fac parte din aceste active imobiliarele sau creditele ipotecare.

Profumo a mai spus ca nu pot fi excluse eventuale deprecieri suplimentare de active, ca urmare a unor evaluari de pe piata, in contextul evolutiei pietelor de active.

Bancile italiene au facut fata mai bine decat altele crizei internationale a creditelor declansata din sectorul american ipotecar cu grad mare de risc, deoarece au, in mod traditional, o politica mai conservatoare de creditare.

Investitorii si analistii au fost insa ingrijorati din cauza bancii UniCredit, intrucat este cea mai europeana dintre bancile italiene dupa ce a achizitionat banca germana HVB, in 2005.

NewsIn