Asiguratorul francez Groupama va cumpara Asiban de la cele patru banci actionare

Data publicarii: 03-04-2008 | Afaceri

Groupama, a treia companie de asigurari din Franta, a intrat in negocieri pentru preluarea Asiban, al treilea jucator din Romania, cu cele patru banci actionare - BCR, BRD, CEC si Banca Transilvania, a anuntat Rothschild, banca de investitii mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei.

Al patrulea jucator din piata romaneasca la sfarsitul lui 2006, Asiban este, in prezent, potrivit estimarilor, pe locul trei pe segmentul asigurarilor, dupa nivelul afacerilor, cu o cota de 7,62%.

Capitalul Asiban este detinut, in prezent, in transe egale, de patru banci: BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR), fiecare cu o participatie de 25% din actiuni.

Groupama va cumpara in intregime Asiban, a mai anuntat banca mandatata, fara a a preciza suma in discutie pentru achizitie. 

Divizia europeana de banca de investitii a Rothschild, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a Bancii Comerciale Romane (BCR), a fost mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Asiban, castigand competitia cu banca americana de investitii Merrill Lynch.

De cumpararea Asiban mai erau interesate Generali, Axa, Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).

Dupa ce a cumparat BT Asigurari cu 100 milioane euro la sfarsitul anului trecut, Groupama a acceptat sa preia si divizia OTP Garancia Insurer de la banca OTP, una dintre cele  mai importante companii de asigurari din Ungaria. In tranzactie au fost incluse si subsidiarele acesteia din Bulgaria, Romania si Slovacia.

Banca Transilvania a finalizat in octombrie negocierile cu Groupama, una dintre cele mai mari companii de asigurari din Franta, pentru vanzarea a 90% din actiunile BT Asigurari.

In 2007, Asiban a inregistrat prime brute subscrise de 620 milioane lei (185,8 milioane euro).

NewsIn