Bursa din Macedonia s-a prabusit dupa ce Skopje nu a reusit sa obtina invitatia de a intra in NATO

Data publicarii: 04-04-2008 | Bursa

Decizia NATO de a nu invita Macedonia sa adere la Alianta la summitul de la Bucuresti a avut un impact negativ asupra indicilor Bursei de Valori de la Skopje, care au coborat semnificativ joi, informeaza pagina de internet Makfax Online.

Indicele MBI 10, al celor mai lichide companii de pe piata macedoneana, a coborat joi cu 8,40%, cea mai mare scadere intr-o singura sedinta de tranzactionare din istoria pietei de capital a micului stat balcanic, potrivit Makfax Online.
          
Astfel, indicele MBI 10 a pierdut 562,99 puncte pana la un nivel de 6,143,03 puncte.  Un alt indice al Bursei din Skopje, MBID15, a pierdut 6,19% fata de inchiderea de miercuri, pana la 6,995,70 puncte.

Bursa de Valori din Skopje avea capitalizare de 3,95 miliarde euro la inchiderea sedintei de joi si a inregistrat in luna martie o lichiditate zilnica de circa 825.000 euro, potrivit datelor publicate pe pagina oficiala a bursei macedonene.

Macedonia, stat din mijlocul peninsulei balcanice cu o populatie de circa 2 milioane de locuitori (cat cea a Bucurestiului), nu a reusit sa obtina invitatia de aderare din partea NATO din cauza opozitiei Greciei, care vrea schimbarea numelui tarii, pretinzand ca folosirea numelui de Macedonia deschide calea unor posibile revendicari teritoriale la adresa provinciei nordice grecesti cu acelasi nume.

Negocierile de dinaintea summitului de la Bucuresti intre Skopje si Atena au esuat, mai multe variante de nume propuse de fosta republica iugoslava, intre care Republica Macedonia - Skopje, fiind respinse de greci. 

Dupa esecul negocierilor, Grecia a anuntat ca va folosi dreptul de veto pentru a bloca intrarea Macedoniei in NATO, alianta in care deciziile se iau consensual.

NewsIn