Smithfield a sprijinit financiar Ministerul Afacerilor Externe pentru organizarea summit-ului NATO

Data publicarii: 04-04-2008 | Politica

Compania Smithfield a oferit sprijin finaciar task-force-ului MAE, care s-a ocupat de organizarea Summit-ului NATO de la Bucuresti, iar potrivit contractului suma este confidentiala, a declarat directorul general Smithfield Ferme, Bogdan Mihail.

"In calitatea noastra de investitor american major in Romania, compania Smithfield a decis sa fie unul dintre membrii Comitetului de Sprijin al Summit-ului. Sponsorizarea noastra nu a constat in produse Smithfield, ci intr-un sprijin financiar oferit task-force-ului Ministerului Afacerilor Externe (MAE) care s-a ocupat de organizarea Summit-ului", a declarat Bogdan Mihail.

Acesta a mai precizat ca suma este confidentiala conform contractului incheiat intre Smithfield si Ministerul Afacerilor Externe Roman.

Smithfield Ferme face parte din Smithfield Foods, o companie americana cu sediul in Smithfield, Virginia, si se ocupa cu productia porcilor destinati sacrificarii. Smithfield Foods mai detine in Romania si Smithfield Procesare, care produce si comercializa produse din carne de porc.

Dupa ce s-a anuntat primirea Romaniei in Alianta Nord-Atlantica, presedintele Traian Basescu a nominalizat compania Smithfield ca fiind unul dintre cei mai mari investitori americani in Romania.

La momentul actual, Smithfield Ferme, una dintre companiile grupului Smithfield in Romania, are peste 1 000 de angajati. In ceea ce priveste efectivul de animale, Smithfield Ferme detine peste 350.000 de porci.

In vara anului 2007, in Timis au fost depistatate focare de pesta porcina la trei ferme Smithfield. Acestea au fost intai puse in carantina, apoi aproape 50.000 de suine provenind din fermele Igris 1, Igris 2 si Cenei au fost ucise si apoi incinerate, pentru a opri transmiterea virusului. La sfarsitul lunii februarie toate cele trei focare au fost declarate inchise.

Smithfield este prezenta pe piata romaneasca din martie 2004, cand a achizitionat fostul combinat Comtim din Timisoara. Pana in ianuarie 2007, Smithfield a anuntat investitii peste 200 de milioane de dolari, in renovarea si retehnologizarea combinatului, dar si in programe pentru protectia mediului. De asemenea, compania are un plan de investitii de peste 850 de milioane de dolari in Romania, in urmatorii 10 ani.

Smithfield Foods si-a inceput activitatea in 1936 si este in prezent cel mai mare crescator de porcine si procesator de carne de porc din lume, inregistrand venituri anuale de 11,6 miliarde dolari si vanzari internationale de peste un miliard dolari. Compania este al cincilea mare procesator de carne de vita din SUA si un actor major pe multe segmente de produse alimentare.

Smithfield are peste 51.000 de angajati in SUA si in intreaga lume, inclusiv China, Franta, Mexic, Polonia, Romania, Spania si Regatul Unit.

NewsIn