Petrolul s-a scumpit la 105,3 dolari/baril dupa publicarea datelor pentru piata muncii din SUA

Data publicarii: 05-04-2008 | International

Pretul petrolului a crescut, vineri, dupa ce o majorare peste asteptari a numarului de someri din Statele Unite a determinat o depreciere a dolarului american pe pietele valutare, consemneaza Reuters.

Barilul de titei tranzactionat pe piata americana s-a scumpit cu 1,48 dolari, pana la cotatia de 105,31 dolari, iar pretul petrolului Brent tranzactionat pe piata londoneza a urcat cu 1,28 dolari, la 103,80 dolari/baril.

"Statisticile pentru piata muncii au sustinut initial cursul petrolului, deoarece s-a depreciat dolarul", a comentat, pentru Reuters, un analist de la Wachovia Securities, Eric Wittenauer.

Analistul citat a atras, totodata, atentia asupra ingrijorarilor legate de scaderea cererii de petrol de pe piata americana, mai ales in conditiile in care rezervele de benzina par solide inainte de inceperea verii, cand creste cererea din SUA, cel mai mare consumator din lume.

Statisticile pentru piata muncii din SUA au aratat ca in martie economia americana a pierdut locuri de munca, pentru a treia luna consecutiv. Astfel, numarul locurilor de munca din SUA a scazut cu 80.000, cea mai accentuata diminuare din ultimii cinci ani, in conditiile in care economistii estimasera o reducere cu doar 60.000 a numarului de slujbe.

Dolarul s-a depreciat dupa publicarea statisticilor, in timp ce aurul s-a scumpit.

Deprecierea dolarului a scumpit petrolul si alte marfuri ce sunt denominate in dolari, intrucat investitorii fac plasamente in aceste clase de active, pentru a se proteja impotriva inflatiei.

"Pretul petrolului a inregistrat deja o crestere substantiala si a realizat in mare masura potentialul sau de scumpire, sporind riscul unei ieftiniri semnificative", a mentionat, intr-un raport publicat vineri, un analist de la banca americana Citigroup, Tim Evans, citat de Reuters. "Cererea slaba de petrol din SUA a devenit un element ce influenteaza constant piata", a mai spus Evans.

Statisticile revizuite pentru ianuarie au aratat o scadere a cererii de titei din SUA mai mare decat se estimase initial, pana la 20,1 milioane de barili pe zi, cu 2,2% mai putin decat in ianuarie 2007, au mai observat analistii de la Citigroup.

Cifrele pentru ianuarie au fost cele mai mici inregistrate lunar din aprilie 2005 pana in prezent, au adaugat analistii de la Citigroup.

Consumul de titei de pe piata americana scade in contextul in care scumpirea energiei afecteaza negativ populatia, lovita deja de o criza a creditelor si de problemele de pe piata imobiliara.

Petrolul tranzactionat pe piata americana s-a scumpit in ultimul an cu 40 dolari/baril, respectiv 63%, ca urmare a plafonarii ofertei pe termen lung, a deprecierii dolarului si a cresterii cererii din partea unor piete emergente, cum ar fi China.

Reprezentantii companiei Royal Dutch Shell au anuntat, vineri, ca au stins un incendiu de la o conducta importanta din Nigeria, la cinci zile dupa izbucnirea focului, si ca nu sunt afectate nici productia, nici exporturile de petrol.

NewsIn