Romania poate fi printre principalele beneficiare ale unei reveniri a pietelor de capital

Data publicarii: 07-04-2008 | Economie

Romania ar putea sa beneficieze prima de pe urma unei reveniri mai ample a pietelor de capital, in conditiile in care s-a atins nivelul cel mai de jos, iar sentimentul de nervozitate va incepe sa se estompeze, sustin analistii Erste Bank, intr-un raport publicat luni.

"Nu ne multumim sa spunem ca pietele au atins nivelul cel mai de jos si inca ne asteptam la o oarecare volatilitate, impreuna cu marcarea de profituri de la o zi la alta. Totusi, sentimentul de nervozitate ar trebui sa inceapa sa se estompeze", a sps Henning Esskuchen, director de cercetare pentru pietele de capital din Europa Centrala si de Est in cadrul Erste Bank.

Pietele din Europa Centrala si de Est pastreaza un diferential de crestere semnificativ fata de pietele occidentale, avantaj esential in eventualitatea decuplarii de pietele americane, se mai arata in analiza bancii austriece.

Cu toate acestea, pietele din Europa Centrala si de Est vor inregistra o incetinire a ritmului de crestere, insa aceasta este conforma miscarilor ciclice ale pietelor in curs de maturizare. 

Astfel, Austria si Polonia sunt cele mai recomandate pentru cumpararea de actiuni, in asteptarea unor conditii mai bune in trimestrul al doilea.

Analistii Erste considera ca piata de capital din Romania a ajuns la un nivel mult mai atractiv, reducand o mare parte din primele de achizitie, dupa ce a fost cotata ca o piata scumpa. In schimb, ei avertizeaza si asupra unor riscuri in ceea ce priveste deficitul de cont curent al Romaniei si impactul acestuia asupra monedei nationale.

Riscurile pot fi insa acceptabile pentru o piata in acest stadiu de dezvoltare, comenteaza specialistii Erste.

Investitiile straine directe acopera in mare parte deficitul de cont curent al Romaniei si vor contribui la cresterea profitabilitatii si a exporturilor, pe termen mediu si lung, considera analistii bancii austriece.

Cel mai recent indicator de perceptie arata o imagine relativ pozitiva asupra situatiei actuale, in contextul in care participantii la sondaj au avut o perspectiva imbunatatita asupra estimarilor economice, atat pentru zona euro, cat si pentru Europa Centrala si de Est, informeaza analiza bancii.

Astfel, cei mai multi participanti la sondaj se asteapta la o incetinire a activitatii economice, dar circa 20% dintre ei prevad o accelerare a activitatilor de fuziuni si achizitii.

Din acest punct de vedere, Romania si Polonia au fost mentionate ca fiind cele mai atragatoare tinte, iar in domeniul investitiilor, Germania este perceputa in pozitia de lider, urmata indeaproape de Austria.

NewsIn