Ungurii au un salariu minim de 270 de euro, dublu fata de cel din Romania

Data publicarii: 08-04-2008 | Economie

Salariul minim brut pe economie in Romania este de 140 de euro, respectiv 500 de lei pe luna, de aproape doua ori mai mic decat cel din Ungaria sau din Croatia, de trei ori mai mic decat cel al slovenilor si de 10 ori mai mic decat al britanicilor, dar egal cu cel practicat in Serbia, conform unui studiu al Federatiei Angajatorilor Europeni (FedEE), noteaza Gandul.

Salariul minim brut pe economie reprezinta nivelul minim pentru plata unor angajati necalificati, la un program de opt ore pe zi, timp de o luna. Anul trecut, acesta a fost de 390 de lei, urmand ca acesta sa poata ajunge la un nivel de pana la 540 de lei, in functie de ritmul de crestere economica si de ritmul inflatiei.

"In mod normal, guvernul nici nu ar trebui sa intervina in aceste negocieri. Salariul minim ar trebui sa fie rezultatul negocierilor dintre patronate si sindicate. Patronatele insa sustin ca o crestere prea mare nu va fi acoperita de productivitate, iar sindicatele spun ca el ar trebui sa creasca pe cat de mult posibil", a declarat pentru Gandul Paul Pacuraru, ministrul Muncii.El a adaugat ca o crestere prea mare a salariului minim poate duce la cresterea inflatiei, atat in mod direct, prin cresterea veniturilor, respectiv a cererii, cat si indirect, prin cele 11 corelatii in care este el inclus in calcularea grilelor de salarizare sau in alte formule de calcul al veniturilor si al cheltuielilor. 

Riscurile nu se opresc insa numai aici. "Salariul minim este nivelul de plata acceptat de o anumita economie. Exista posibilitatea ca, in cazul in care se mareste salariul minim brut pe economie prea mult, acest fapt sa determine companiile si firmele sa angajeze la negru", ne-a declarat Florian Libocor, economistsef in cadrul BRD. El a subliniat ca in stabilirea acestui nivel salarial tipul politicii fiscale are un rol foarte important, respectiv incurajarea sau descurajarea unor salarii minime mai mari prin nivelul impozitarii lor.

Pacuraru: suntem un stat foarte sarac

In topul clasamentului se afla Luxemburg, cu 1.570 de euro pe luna, Irlanda, cu 1.499 de euro pe luna, si Marea Britanie, unde un muncitor necalificat are un salariu minim brut de 1.381 de euro.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: