Stagii de practica pe bani la multinationale

Data publicarii: 08-04-2008 | HR/Cariere

Companiile straine si romanesti ofera studentilor stagii de practica in Bucuresti pe perioada vacantei de vara, noteaza Cotidianul. Programul pilot Start Internship este initiat de Guvernul Romaniei in parteneriat cu asociatiile de comunitati de afaceri, ambasade, universitati si organizatii studentesti, urmind ca anul viitor sa se extinda la nivel national. Cei interesati se pot inscrie in peste 70 de companii, cum ar fi Coca-Cola, Enel, IBM, Oracle, Tenaris Silcotub sau Unilever.

Reprezentantii companiilor si-au exprimat ingrijorarea legata de lipsa fortei de munca, din cauza discrepantei prea mari dintre invatamintul universitar si cerintele firmelor. "Problema migratiei si lipsa fortei de lucru calificate nu sint o noutate pentru mine. Iar acest program este bine venit nu numai pentru companii, ci si pentru studenti, carora le va creste valoarea inainte de a termina facultatea si de a se angaja", precizeaza Alexandra Gatej, presedintele Unilever pentru Europa Centrala si de Sud.

Presedintele comitetului de conducere al programului Start Internship, Calin Dragan, spune ca studentii vor fi platiti pentru perioada de practica, dar nu dupa pretentiile lor, ci cu o oferta venita din partea companiei. "Astfel, ei vor acumula experienta si vor testa domeniul, vor avea un salariu, un tutore, traininguri de pregatire, apoi stagiul se va finaliza cu un raport de evaluare si o scrisoare de recomandare", spune Calin Dragan, care este si directorul general al Coca-Cola HBC pentru Romania si Republica Moldova.

In fiecare companie vor merge minimum cinci tineri in practica ce vor avea la alegere toate domeniile, de la telecomunicatii pina la resurse energetice si consultanta financiara. Pentru a intra in program, tot companiile trebuie sa plateasca. Ele au avut de ales intre trei variante de contributie financiara - 5.000, 2.500 sau 800 de euro - si, in functie de nivelul ales, beneficiaza de vizibilitate si promovare diferentiate in cadrul programului.

Cotidianul