E.ON Gaz sustine ca gazele ar trebui sa se scumpeasca, de la 1 iulie, cu 19%

Data publicarii: 08-04-2008 | Economie

Oficialii E.ON Gaz Romania sustin ca ar fi necesara o crestere a pretului gazelor cu 19% incepand de la 1 iulie 2008 si ca distribuitorul a avut pierderi de 45 milioane lei in primul semestru al anului, din cauza amanarii scumpirii gazelor.

"In 2008, compania se confrunta cu costuri de achizitie a gazelor naturale tot mai ridicate ca urmare a evolutiei actule a pietei. Pana in prezent, preturile finale la consumatori acopera aceasta situatie doar intr-o masura limitata. Pentru a acoperi acest deficit compania are nevoie de o majorare suplimentara de pret de pana la 19% incepand cu 1 iulie 2008", a declarat presedintele Consiliului de Administratie E.ON Gaz Romaia, Achim Saul.

E.ON spune ca a inregistrat pierderi de 45 milioane lei in primul trimestru din 2008.

"Majorarea de pret din februrie 2008 (n.r- cu 8,5%) nu a fost suficienta  pentru a acoperi costurile tot mai ridicate de achizitie a gazelor naturale ale companiei. Drept urmare, numai pe primul semestru al anului compania se confrunta cu o pierdere de aproximativ 45 milioane lei", a mai mentionat Achim Saul.

Oficialul companiei a precizat ca, in cazul in care aujstarile de pret sunt insuficiente, riscul de a inregistra un venit net negativ in 2008 este foarte mare. "Achizitionam gazul la un pret mult mai mare decat il vindem. Trebuie sa platim 320 dolari/mia metri cubi de gaze. Iar pretul de import creste in continuare", a subliniat acesta.

In opinia companiei, scenariul evolutiei pretului de import pentru perioda 2008-2009 este ca mia de metri cubi de gaze sa ajunga la 480-490 dolari, pana in trimestrul unu al anului viitor.

E.ON Gaz Romania a cerut ANRE o crestere de 12% a pretului gazelor catre populatie, de la 1 aprili, dar nu  fost aprobata, a afirmat Achim Saul.

Intrebat fiind care sunt companiile rau-platnice, reprezentantul E.ON Gaz Romania a a firmat ca doreste sa pastreze confidentialitatea, dar a anuntat ca au de incasat de la rau-platnici aproximativ 100 milioane lei in total. "Dati-ne voie sa pastram confidentialitatea", a explicat acesta.

Potrivit lui Saul, de la privatizarea din iunie 2005, E.ON a platit pentru Distrigaz Nord 303 milioane euro (valoarea companiei Distrigaz Nord fiind de circ 600 milioane euro). "Mai bine depuneam acesti bani la o banca romaneasca. Acum suntem departe de rata dobanzilor care ar fi fost obtinute daca am fi depus acesti bani la banca", a precizat Achim Saul.

In cazul in care preturile nu vor fi ajustate conform evolutiei costurilor de achizitie, E.ON ar putea intrerupe furnizarea pentru 1,3 milioane clienti si va reduce totodata cantitatile de gaze importate, ceea ce va duce reducerea cantitatilor pe timp de iarna pentru a acoperi consumul.

NewsIn