Isarescu: Bancile ar putea incepe sa se imprumute de la BNR din cauza nevoii de lichiditate

Data publicarii: 09-04-2008 | Finante-Banci

Nevoia de lichiditate a bancilor a sporit, ca urmare a scumpirii surselor externe de finantare, ceea ce ar putea determina bancile sa apeleze, in curand, la facilitatile de creditare ale bancii centrale, a spus marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Nevoia de lichiditate a bancilor se reflecta si in ritmul mai rapid de crestere a dobanzilor la depozite decat la credite dupa majorarea dobanzii cheie.

"Anul trecut, daca BNR facea ceva cu dobanda, semnalul pietei era ca, probabil, daca BNR majoreaza cu 2% dobanda, probabil, majoreaza si bancile cu intarziere de 3 luni rata dobanzii la depozite cu 0,5-1%, dar la credite imediat", mentiona Isarescu.

Anul acesta, insa, bancherii par sa isi fi schimbat strategia si au inceput sa majoreze rapid dobanzile la depozite, scumpind ceva mai incet creditele, din cauza "bataliei pentru cota de piata" care continua.

Guvernatorul BNR a atras atentia ca "resursele ieftine, super afluente si in cautare de plasamente din exterior s-au diminuat", in contextul in care "nu mai exista aceasta generozitate, uneori agresiva, de a impinge bani in Romania".

El a adaugat ca pozitia de exces de lichiditate din sistemul bancar romanesc se diminueaza pe zi ce trece", ceea ce ar trebui sa transmita un mesaj clar catre bancile comerciale, cum ca trebuie "sa isi creeze instrumente si sa se adapteze din mers". Astfel, e posibil ca in cateva luni sau chiar saptamani BNR sa devina creditor net, din pozitia de debitor in sistemul bancar.

"Pozitia de debitor a BNR tinde sa se schimbe. Daca acest lucru se va dovedi, apelurile la facilitatile de credit ale BNR trebuie pregatite din vreme pentru ca acest lucru inseamna vigorarea pietei titlurilor de stat pentru care este nevoie de tranzactii fluide si de formarea unei piete secundare a titlurilor de stat", a mai spus Isarescu si a explicat ca bancile comerciale nu pot avea acces la facilitatile de credit ale BNR fara portofolii adecvate de titluri de stat.

NewsIn