Isarescu: BNR nu tinteste un nivel al cursului de schimb pentru ca nu poate

Data publicarii: 09-04-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei nu tinteste un anumit nivel al cursului de schimb, deoarece in contextul deschiderii contului de capital si al convertibilitatii totale a leului, acest lucru nu ar fi posibil, dar pentru a stabiliza situatia macroeconomica a tarii tinteste inflatia, a spus marti seful BNR.

Se pune, insa, problema "daca Romania era pregatita pentru convertibilitatea totala a cursului de schimb in momentul in care a adoptat-o", a precizat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a explicat ca tintirea inflatiei este solutia preferata pentru politica monetara adoptata de BNR, in conditiile in care functionarea pietelor financiare este foarte greu de anticipat.

"Stim foarte putin despre intimitatile functionarii pietelor financiare, dar stim ca au tendinta sa exagereze. Am incercat sa temperam volatilitatea excesiva a cursului, care a fost vizibila in aprecierea puternica din prima parte a anului trecut, urmata de o corectie abrupta in a doua parte a lui 2007, si putem observa in rapoartele de la acea vreme ale unor mari banci internationale estimari in prima faza de 2,7 lei/euro, urmate de estimari de 4 lei/euro in faza de depreciere. Noi am temperat volatilitatea monedei nationale cat am putut si nu ne propunem sa asiguram stabilitatea cursului pentru simplul motiv ca nu putem", a concluzionat Isarescu.

BNR tine sa isi atinga tinta de inflatie in 2009, dupa doi ani de esecuri

Guvernatorul bancii centrale a adaugat, insa, ca este important ca BNR sa se apropie cat mai mult de tinta de inflatie in 2009, dupa doi ani de ratare a acesteia, si sa se mentina anticipatiile inflationiste mai ales in contextul unui an electoral.

"Nu ne putem face iluzii intr-un an electoral ca Guvernul va aplica o stopare fortata a cresterilor salariale, insa este importanta ancorarea anticipatiilor inflationiste mai ales in conditiile in care vrem sa revenim pe o panta descendenta a inflatiei in a doua jumatate a acestui an", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a explicat ca politica adoptata de BNR de tintire a inflatiei ofera flexibilitatea de care are nevoie economia Romaniei pentru aderarea la zona euro in 2014, insa a precizat ca tintirea inflatiei nu a fost verificata in perioada de criza, referindu-se la turbulentele de pe piata financiara internationala propagate dinspre criza din piata creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA, incepand cu vara lui 2007.

Isarescu a amintit ca, dintre statele ale caror banci centrale practica tintirea inflatiei, doua treimi au ratat si rateaza in continuare tintele stabilite.

"Intr-un fel iti poti atinge obiectivele cand inflatia este scazuta si preturile sunt stabile si in altfel cand mergi pe dezinflatie", a mentionat Isarescu.

BNR tinteste o inflatie de 3,8% la finalul acestui an, dar anticipeaza un nivel de 5,9%, in vreme ce pentru finalul lui 2009 tinteste o inflatie de 3,5%. In decembrie 2007, preturile au crescut cu 6,57%, tinta BNR de 4% fiind de departe ratata.

NewsIn