Construirea pe verticala a proiectelor rezidentiale - noua tendinta a dezvoltatorilor

Data publicarii: 09-04-2008 | Imobiliare

Construirea pe verticala este noua tendinta a dezvoltatorilor de noi proiecte rezidentiale, aparuta pentru a mentine echilibrul intre costurile de constructie si preturile de vanzare, in special pentru proiectele destinate populatiei cu venituri medii, sustin analistii companiei Atisreal.

"Potrivit planului de urbanism al orasului, terenurile situate in zone precum Titan, Drumul Taberei, Vacaresti si Piata Victoriei sunt potrivite pentru construirea de cladiri rezidentiale multietajate. Cu toate acestea, dezvoltatorii raman interesati si de achizitionarea de terenuri cu regimuri urbanistice favorabile situate in proximitatea orasului", arata analistii imobiliari in ultimul raport despre piata spatiilor rezidentiale din Capitala.

Reprezentantii Atisreal mai spun ca pe parcursul lui 2008 se vor finaliza primele proiecte de mari dimensiuni destinate populatiei cu venituri medii si medii ridicate. Astfel, competitia intre dezvoltatori va deveni acerba, fiind anuntate proiecte ce cuprind mii de locuinte care se adreseaza aceluiasi segment de piata.

"Competitia crescuta dintre dezvoltatori va duce la cresterea avantajelor oferite clientilor, pornind de la numeroase variante de finantare, cum ar fi metoda buy-back, pana la conditii favorabile pentru credite sau alte facilitati (mobilarea apartamentelor, mai multe optiuni de finisare, etc)", mai arata studiul Atisreal.

In plus, ca urmare a preturilor crescute la terenuri si materiale de constructie, dezvoltatorii sunt nevoiti sa construiasca apartamente cu suprafete comparabile cu cele construite inainte de 1989, dar cu finisaje superioare din punct de vedere calitativ, pentru a putea promova preturi accesibile.

Suprafetele apartamentelor noi destinate populatiei cu venituri ridicate variaza in functie de conceptul fiecarui proiect.

Totodata, pe masura ce numarul terenurilor disponibile in Bucuresti devine tot mai limitat, iar pretul de vanzare al terenurilor din judetul Ilfov creste semnificativ, dezvoltatorii isi concentraza atentia si catre proiecte multifamiliale. Un numar mare de astfel de proiecte se afla in constructie sau in stadiul de obtinere a autorizatiilor, fiind situate in apropierea limitelor orasului: Pipera, Tunari, Stefanestii de Jos, Mogosoaia.

"Probabil cea mai importanta tendinta inregistrata pe teritoriul judetului Ilfov este cresterea numarului de anunturi privind initierea unor proiecte rezidentiale de mari dimensiuni ce cuprind sute sau mii de locuinte, pentru a promova o politica de preturi eficienta. Se estimeaza ca aceasta tendinta va continua si in viitor deoarece le permite dezvoltatorilor sa vanda locuinte la preturi accesibile populatiei cu venituri medii", mai spun analistii imobiliari.

Atisreal a achizitionat recent compania Cornerstone International care a activat timp de sapte ani (n.red. pana in vara anului trecut) ca francizor al companiei CB Richard Ellis. Atisreal, divizia imobiliara parte a grupului francez BNP Paribas, detine 60 de birouri in Europa , dar a incheiat si partaneriate cu mai multe companii din America si Asia.  Compania franceza a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 340 de milioane euro si a intermediat circa 5.000 de tranzactii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: