Institutiile publice nu vor mai acorda angajatilor tichete cadou

Data publicarii: 09-04-2008 | Economie

Institutiile publice nu vor mai acorda angajatilor tichete cadou, potrivit unei ordonante de urgenta a Executivului privind reducerea cheltuielilor bugetare, care prevede totodata interzicerea achizitionarii in 2008, de catre institutiile publice, a imobilelor, autoturismelor sau a mobilierului.

"Autoritatile si institutiile publice prevazute la articolul 1 nu vor acorda tichete cadou personalului din cadrul acestora", potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului, referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern in sedinta din 26 martie si a fost publicat, marti, in Monitorul Oficial.

Articolul 1 arata ca prevederile ordonantei de urgenta sunt valabile pentru autoritatile publice finantate integral de la bugetul de stat, de la bugetul asigurarilor sociale de stat, de la bugetele locale, pentru cele finantate din venituri proprii si subventii acordate din aceste bugete, dar si pentru cele finantate in totalitate din venituri proprii.

Prin aceeasi ordonanta, Guvernul a interzis institutiilor publice sa achizitioneze, in 2008, imobile, autoturisme, mobilier, aparatura electrocasnica sau de telecomunicatii pentru birou si aparate de aer conditionat.

Fac exceptie de la aceste prevederi autoritatile si institutiile publice nou-infiintate in anii 2007-2008, numai daca acestea nu provin din restructurarea unor institutii deja existente, cele care se muta in sedii noi, precum si cele din domeniul cadastrului si publicitatii imobiliare.

Pot fi de asemenea achizitionate imobile in care isi vor desfasura activitatea unitatile de invatamant preuniversitar de stat si mobilier scolar pentru acestea. In aceeasi categorie intra dotarile pentru camine si cantine studentesti, achizitionate din veniturile proprii, dar si bunurile de acest gen achizitionate pentru crese, gradinite, unitati sanitare cu paturi, unitati de asistenta medico-sociala, camine si cantine pentru elevii din unitatile de invatamant preuniversitar de stat.

Pe lista celor care beneficiaza de derogare se mai afla obiectivele de investitii cu punere in functiune in anul 2008, bunurile necesare organizarii si desfasurarii summitului NATO si cele necesare pentru alegerile locale si parlamentare si imobilele in care se vor muta institutiile publice in urma retrocedarii sediilor revendicate.

Din aceeasi categorie mai fac parte proiectele finantate din imprumuturi interne si externe, din bugetul propriu al ordonatorului principal de credite pentru liniile de asistenta ale programelor operationale finantate din fonduri structurale, proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile si din fonduri provenite din donatii si sponsorizari.

Achizitiile publice aflate in curs de desfasurare la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta se vor definitiva in baza prevederilor legale in vigoare, dar numai in conditiile in care autoritatea contractanta a trimis deja pana la acea data, spre publicare, anuntul sau invitatia de participare la licitatie.

Actul normativ da posibilitatea unor ordonatori principali de credite sa-si redistribuie sumele aprobate pentru 2008 "pentru asigurarea unei executii bugetare prudente si ca masura preventiva de asigurare echilibrata a alocarilor bugetare lunare".

De asemenea, prin actul normativ se instituie un sistem de monitorizare pentru unele categorii de cheltuieli, pentru care ordonatorii principali de credite trebuie sa raporteze Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) date si informatii ce vor fi stabilite prin ordin al ministrului.

Astfel, ordonatorii principali de credite vor avea obligatia de a trimite, lunar, derularea programului de investitii publice pentru luna anterioara, astfel incat MEF sa poata analiza utilizarea creditelor bugetare puse la dispozitie in luna precedenta.

Prin actul normativ se instituie reguli obligatorii de transmitere a datelor si informatiilor necesare includerii in fazele de programare si de executie, anuala si lunara, a elementelor de calcul a deficitului public potrivit metodologiei europene.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: