Temperarea inflatiei la 3% in 2010 pare din ce in ce mai dificila

Data publicarii: 09-04-2008 | Economie

Atingerea obiectivului pentru inflatie propus de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de cel mult 3% in 2010, pare din ce in ce mai greu de atins, insa BNR se lupta in continuare pentru reintrarea inflatiei in intervalul tintit pentru 2009, a spus marti viceguvernatorul Cristian Popa, citat de Reuters.

BNR va face tot ce este necesar pentru a asigura conditii monetare suficient de aspre pentru a tempera inflatia ridicata, a mai spus Popa. El a adaugat ca BNR va rata, probabil, tinta de inflatie pe 2008, stabilita la 3,8%, plus sau minus un punct procentual.

"Vom lua toate masurile necesare pentru a mentine gama de conditii monetare suficient de aspre pentru a readuce inflatia pe culoarul anuntat. Este improbabil sa atingem tinta de inflatie in acest an, dar ne dorim foarte mult sa reintram in intervalul de inflatie tintit pentru 2009", a mai spus Popa.

Oficialul de la BNR a reamintit ca Romania se lupta sa tempereze inflatia anuala la 3% sau sub acest nivel inainte de 2010. "Ar trebui sa ajungem la 3% pana in 2010, insa acest obiectiv pare din ce in ce mai greu de indeplinit", a mai spus Popa.
Cu toate ca tinta pentru inflatia in 2010 nu a fost inca stabilita, cea pentru 2009 este de 3,5%, plus sau minus un punct procentual. Inflatia anuala s-a apropiat de 8% in februarie, pe fondul cresterii preturilor la alimente pe plan mondial, avansului salarial si consumului puternic.

Analistii intervievati de Reuters se asteapta la o inflatie de 8,5% in martie, care apoi sa se tempereze pana la 5,9% la sfarsitul anului, estimarea pentru decembrie 2008 fiind asumata si de BNR. Nivelul de sfarsit de an ar fi peste tinta BNR, insa banca centrala ar putea sa mentina dobanda cheie la nivelul de 9,5% in mai, institutia dorind sa observe efectul ultimelor patru majorari a dobanzii de politica monetara.

Popa a afirmat ca guvernul roman a insprit politica fiscala, dar ca ar trebui sa se ia mai multe masuri pentru controlul inflatiei.
"Nu avem mult timp la dispozitie, asa ca masurile de temperare sustenabila a inflatiei trebuie luate nu numai in plan monetar, ci si pe alte fronturi", a mai spus Popa.

El a adaugat ca, pana in prezent, Romania are "vesti bune" legate de reducerea deficitului fiscal, dar ca este nevoie de mai multe restrictii pentru a asigura continuitatea acestui proces.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: