Unele dintre concluziile din raportul Fitch despre sistemul bancar sunt exagerate - Isarescu

Data publicarii: 09-04-2008 | Economie

O parte a concluziilor raportului publicat de Fitch referitor la sistemul bancar din Romania sunt "exagerate" si "prea pesimiste", insa semnalarea problemelor precum nivelul deficitului de cont curent sau ponderea mare a creditelor in valuta este corecta, a spus miercuri guvernatorul Mugur Isarescu.

"Concluziile raportului sunt oarecum exagerate, nu le impartasesc, le consider usor pesimiste. Este un factor pozitiv faptul ca acesta a adus in discutie nivelul lichiditatii in piata romaneasca, insa bancile din Romania nu au, deocamdata, o problema in acest sens", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a repetat indemnul adresat bancilor de a se orienta catre titlurile de stat in perioada urmatoare.

Intr-un raport publicat luni, agentia de rating Fitch a inclus Romania printre statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate in 2007 la riscurile sistemice care vizeaza sectorul bancar, din cauza cresterii prea rapide a creditarii si volatilitatii mari a cursului de schimb.

Astfel, Romania a fost retrogradata din clasa de risc "2" in clasa "3" dupa indicatorul macroecomic atribuit de Fitch pentru a masura potentialele riscuri sistemice, care pot aparea din cauza cresterii rapide a creditarii bancare, a inflamarii artificiale a valorii activelor din diverse piete si/sau a cursului de schimb valutar.

"Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limitele de viteza si retrogradarea in categoria a treia dupa indicele MPI a fost grabita de aprecierea leului in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", au explicat analistii agentiei de rating.

Anul trecut, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depasit in primele doua luni ale acestui an, in care avansul anual al creditarii s-a accelerat la peste 65%.

NewsIn