Vosganian: Tichetele cadou trebuie incorporate in salariu, pentru facilitarea creditarii la banci

Data publicarii: 09-04-2008 | Economie

Includerea in salariu a tichetelor cadou este in beneficiul salariatilor, pentru ca sumele respective vor fi luate in considerare la contractarea creditelor bancare sau la plata pensiilor, a declarat, miercuri, ministrul Economiei si Finanatelor, Varujan Vosganian.

"In viziunea noastra, strategia fiscal-bugetara pe termen mediu ar trebui facuta, in primul rand, pentru protectia salariatilor, dar si pentru o mai buna administrare fiscala, sa incorporeze cat mai multe dintre aceste drepturi in salarii", a declarat Vosganian.

Ministrul a precizat ca, daca sumele respective sunt incorporate in salariu, angajatul are posibilitatea de a contracta credite bancare, iar sumele ii vor fi luate in considerare la calcularea pensiei. Pe de alta parte, a mai spus ministrul, salariatii nu vor mai fi nevoiti sa apeleze la bunavointa angajatorului pentru a primi tichetele cadou.

"Pe viitor, intr-un termen mediu, noi avem in vedere incorporarea unor astfel de drepturi in salariu", a spus ministrul Finatelor. Vosganian a precizat ca, in bugetul pe 2008, pentru intregul sistem bugetar, a fost prevazuta suma de 15 milioane de lei, iar valoarea unui tichet era cuprinsa intre 10 si 50 de lei.

"Motivul pentru care am renuntat la acestea este ca ele se supuneau prea mult arbitrariului, creau probleme delicate pentru administratiile locale pentru ca salariatii nu intelegeau de ce nu pot primi toti tichete cadou, existau presiuni catre primari, primarii nu le puteau onora si solicitau mai departe, la bugetul statului".

Ministrul a mai spus ca "nu era foarte clar" daca aceste tichete se ofereau persoanelor cu venituri modeste, celor care aveau performante profesionale sau celor care aveau mai multa "influenta". El propune ca, in viitor, sporurile sa fie incorporate in salarii si sa fie acordate pentru conditii speciale de de munca.

Institutiile publice nu vor mai acorda angajatilor tichete cadou, potrivit unei ordonante de urgenta a Executivului privind reducerea cheltuielilor bugetare, care prevede, totodata, interzicerea achizitionarii in 2008, de catre institutiile publice, a imobilelor, autoturismelor sau a mobilierului. Cadrele didactice din mai multe judete ale tarii au protestat fata de decizia autoritatilor locale de a nu mai include in buget tichetele cadou.

Aproximativ 70 de profesori si invatatori de la scoala din Biled, Timis, au refuzat sa intre la cursuri, in 29 februarie, iar alti circa noua mii de profesori din intreg judetul au facut greva japoneza pe tot parcursul zilei, pentru ca primariile din judet nu au inclus in bugetele locale tichetele cadou.

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Pop, declara, in 3 aprilie, ca in jur de 150 de dascali de la trei scoli din orasul maramuresean Seini au organizat o greva de avertisment de doua ore, in semn de protest ca nu au beneficiat de niciun tichet cadou.

Pe de alta parte, 600 de cadre didactice din orasul Husi, judetul Vaslui amenintau, luni, cu proteste in strada, din cauza ca autoritatile locale nu le-au acordat, din 2006 si pana in prezent, tichetele cadou.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: