Isarescu considera exagerate preturile imobiliare, care sunt potrivite doar pentru nordul Capitalei

Data publicarii: 09-04-2008 | Imobiliare

Preturile din sectorul imobiliar, asa cum sunt ele reflectate de statistici, par exagerate, fiind potrivite mai mult pentru nordul Bucurestiului, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale a repetat ca saptamana viitoare intentioneaza sa participe, alaturi de alti reprezentanti ai BNR, la o intalnire cu notarii, in care sa discute, pe baza statisticilor, preturile din sectorul imobiliar. 

"Daca te uiti la statisticile pe segmentul imobiliar, preturile par de speriat si par adecvate pentru nordul Bucurestiului", a explicat Isarescu.

Marti, guvernatorul BNR declarase ca ar putea avea o intrevedere cu reprezentantii asociatiei notarilor saptamana viitoare, pentru a incepe discutiile cu privire la obtinerea unor date statistice pertinente despre piata imobiliara romaneasca.

"Suntem inca in stadiul de abordare statistica. Nu suntem multumiti de datele statistice. O sa ne intalnim probabil saptamana viitoare cu asociatia notarilor la banca centrala sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sa ai date statistice fundamentate care sa reflecte realitatea", a spus Isarescu, la un seminar care a avut loc marti.

In prezent, Institutul National de Statistica (INS) nu ofera date despre preturile de pe piata imobiliara romaneasca, care au crescut cu aproape 400% in zona capitalei din 2003 pana la finalul anului trecut si cu aproape 200% in restul tarii, potrivit estimarilor analistilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinte acoperite insuficient de oferta disponibila.

Cererea de locuinte a sporit si cererea de credite imobiliare si ipotecare, ca urmare a cresterii veniturilor salariale si a scaderii dobanzilor bancare, in urma temperarii inflatiei.

NewsIn