FMI estimeaza ca deficitul extern al Romaniei se va adanci la 14,5% in acest an

Data publicarii: 10-04-2008 | Economie

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in raportul asupra perspectivelor economice mondiale publicat miercuri, ca deficitul de cont curent al Romaniei se va adanci la 14,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an, pentru ca din 2009 sa inceapa sa se tempereze.

Astfel, dupa ce anul trecut deficitul balantei de plati a ajuns pana la un maxim istoric de 13,9% din PIB, dupa ce a avansat cu 66,1% fata de 2006, la 16,87 miliarde euro.

Nivelul deficitului de cont curent include Romania in categoria putin selecta a tarilor europene cu dezechilibru al balantei de plati de peste 10% din PIB, alaturi de Bulgaria (pentru care FMI estimeaza adancirea deficitului extern la 21,9% din PIB in acest an) si de Tarile Baltice. In regiune, deficite de cont curent masive mai sunt in Serbia (16,1% in 2008, potrivit FMI), Muntenegru (32,7%) si Bosnia-Hertegovina (14%).

"In cea mai mare parte a tarilor (din Europa "emergenta" n.r.), cresterea economica continua sa fie stimulata de cererea interna puternica, care a depasit din nou substantial productia. Drept consecinta, deficitul total al regiunii s-a adancit la 6,6% din PIB, cu deficite externe de doua cifre in Tarile Baltice, Bulgaria si Romania", se arata in raportul FMI.

Pentru 2009, FMI estimeaza pentru Romania un deficit de cont curent de 13% din PIB, pentru ca in 2013 sa coboare la 8,5% din PIB, nivel similar cu cel din 2004.

Proiectiile FMI pentru deficitul de cont curent al Romaniei sunt mai pesimiste decat cele ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) - care estimeaza un deficit extern de doar 13,5% in 2008 - si mai optimiste decat ale agentiei de rating Fitch, care vede o adancire masiva a dezechilibrului balantei de plati pana la 17,5% din PIB in acest an.

Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca deficitul de cont curent nu va depasi in acest an, ca pondere in PIB, nivelul de anul trecut.

NewsIn