Comisioanele la contractele futures tranzactionate la BVB vor fi de 0,25 lei si 0,60 lei

Data publicarii: 10-04-2008 | Bursa

Investitorii vor plati comisioane de 0,25 lei si 0,60 lei pentru derivativele ce vor fi lansate la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 14 aprilie, potrivit comunicatului transmis de catre Bursa.

Contractele la termen (futures) vor fi disponibile pentru tranzactionare din 14 aprilie pe activele suport ale actiunilor Erste Bank (EBS), Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV), SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), SIF Oltenia (SIF5) si pe cursul leu/euro si leu/dolar. In prima etapa, investitorii vor putea incheia contracte pe actiunile celor zece companii pentru scadentele iunie si septembrie.

Pentru incheierea contractelor pe derivatele Erste Bank, Petrom, Transgaz, Banca Transilvania, pe cele ale SIF-urilor si pe cursul leu/dolar investitorii vor plati o taxa de 0,25 lei/contract, iar pentru derivatele pe actiuni Transelectrica (TLV) si pe cele pe cursul leu/euro tariful platit va fi de 0,60 lei/contract.

Comisionul aplicat fiecarui contract este suma tarifelor practicate de BVB (0,05 lei/contract sau 0,15 lei/contract), Casa de Compensare Bucuresti (0,10 lei/contract sau 0,35 lei/contract ) si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (0,10 lei/contract).

In perioada aprilie-mai, BVB nu va percepe comisioane.

Bursa de Valori Bucuresti va aplica un program de reduceri ale comisioanelor, intre 10% si 30%, care vor fi acordate intermediarilor ca urmare a incheierii de tranzactii in cadrul pietei reglementate la termen. Astfel, un intermediar care va tranzactiona in fiecare sedinta cel putin 30 de contracte futures va avea o reducere de 30% din factura lunara aferenta pietei reglementate la vedere.

Bursa a stabilit ca data scadentei pentru contractele futures sa fie a treia zi de vineri din lunile martie, iunie, septembrie si decembrie.

Un contract pe activul suport al Erste Bank si Transgaz Medias va echivala cu cate 10 actiuni, in timp ce contractele pe derivatele Transelectrica vor avea un multiplicator de 100 actiuni. Marimea contractelor pe SIF-uri va echivala cu 500 de actiuni, iar marimea contractelor Petrom va fi de 1.000 de actiuni.

De asemenea, tranzactionarea unui contract futures pe valute va echivala cu tranzactionarea a 1.000 de euro, respectiv 1.000 de dolari.

Pretul contractelor EBS, TGN si TEL va fluctua cu cel putin 0,10 lei pe sedinta, in cazul in care se vor incheia tranzactii, in timp ce derivatele pe societatile de investitii vor avea un pas de tranzactionare de 0,01 lei, iar cele pe activul suport al Petrom vor fluctua cu cel putin 0,001 lei.

In schimb, derivatele pe valuta vor avea un pas de 0,0001 lei.

Pe langa derivatele pe actiuni, Bursa de Valori Bucuresti a lansat pana in prezent contracte derivate pe doi dintre indicii sai, BET (BET Index Futures) si BET-FI (BETFX Index Futures).

NewsIn