Moneda unica europeana nu are o imagine prea buna, in ciuda succeselor inregistrate

Data publicarii: 11-04-2008 | Finante-Banci

Imaginea publica a monedei europene nu a reusit sa satisfaca asteptarile pietei, in pofida beneficiilor economice clare din ultimii noua ani care au trecut de la lansarea monedei unice europene, potrivit unui document al Comisiei Europene (CE), citat de Reuters.

Moneda comuna a 15 din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene (UE) a adus o mai mare stabilitate a preturilor, integrare de piata si a scazut costul imprumuturilor la un nivel minim istoric, se arata in raportul pregatit de comisarul european pentru probleme economice si monetare, Joaquin Almunia.

Moneda europeana nu a reusit, insa, nici sa stimuleze suficiente reforme economice, nici sa creeze gradul asteptat de convergenta intre inflatie si ratele de crestere ale tarilor membre ale zonei euro, mai arata documentul citat de Reuters.

"Imaginea euro dezamageste comparativ cu asteptarile initiale", a comentat Almunia, cu ocazia unei prezentari facute miercuri in fata membrilor Comisiei Europene, citat de Reuters, care a obtinut o copie a declaratiei acestuia. Executivul european va publica raportul integral pe 7 mai.

Raportul confirma perceptiile publice ale multor cetateni ca intrarea in zona euro a creat scumpiri pentru anumite produse.

"Euro a avut de suferit de pe urma cresterii abuzive a preturilor pentru anumite produse, in anumite tari, chiar daca inflatia a fost controlata", a admis Almunia, fara sa dea detalii suplimentare.

Oficialii Uniunii Europene si cei ai Bancii Centrale Europene au negat la vremea respectiva ca introducerea monedei europene in 2002 in 12 tari ar fi avut un impact semnificativ asupra preturilor de consum.

Moneda unica europeana fusese lansata initial la 1 ianuarie 1999, dar numai in format electronic. Liderii UE fixasera criteriile economice pentru aderarea la zona euro in mai 1998, iar Banca Centrala Europeana a fost infiintata cu o luna mai tarziu.

Raportul mai observa ca membrii zonei euro au facut prea putine dintre reformele structurale recomandate de Bruxelles, ca sa extinda potentialul de crestere a zonei euro si ca productivitatea a inregistrat niveluri inferioare celor din Statele Unite.

"In general, reformele structurale au fost mai putin ambitioase si mai frecvente decat in restul tarilor membre ale UE", a spus Almunia si a adaugat ca "au existat diferente substantiale si persistente intre tari in ceea ce rpiveste inflatia".

Succesele monedei unice europene

Cat priveste castigurile, inflatia din zona euro a inregistrat o medie de aproximativ 2% de la lansarea monedei unice europene, comparativ cu 3% in anii 1990 si, respectiv 8-10% in anii 1980.

Raportul admite, insa, ca politicile ambitioase ale UE de combatere a schimbarii climatice ar putea "exacerba scumpirile alimentelor si energiei".

Consolidarea fiscala a fost "impresionanta", cu un deficit bugetar mediu diminuat la 0,7% din produsul intern brut (PIB) al zonei euro in 2007 si cu ratele dobanzilor pe termen lung aflate la niveluri minime record, mai arata documentul citat de Reuters.

Proiectul a sugerat ca oficialii CE vor face doar recomandari foarte generale pentru reformarea functionarii zonei euro in raportul final de luna viitoare.

Raportul cere accentuarea supravegherii facute de oficialii de la Bruxelles asupra politicilor fiscale ale statelor membre, cresterea rolului international al monedei europene si consolidarea mai puternica a pietelor financiare, dar da putine detalii cu privire la felul in care pot fi obtinute aceste elemente.

Sugestia ca guvernele nationale sa se consulte cu oficialii CE si cu partenerii din UE inainte de a efectua schimbari politice majore sustine ideea unui "cadru de discutie a masurilor de politica nationala ex ante din perspectiva zonei euro".

Proiectul estimeaza ca zona euro se va extinde in urmatorii zece ani in toate cele 27 de tari membre ale UE.

Statele fondatoare ale zonei euro au fost Austria, Belgia, Italia, Germania, Finlanda, Franta, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania. Grecia a intrat in zona euro in 2001, Slovenia in 2007, iar Cipru si Malta au aderat la zona euro in ianuarie 2008.

NewsIn