Banca Mondiala: Cresterea economica din statele est-europene s-a bazat pe productivitate

Data publicarii: 11-04-2008 | International

Economiile emergente din Europa de Est si fostele state sovietice datoreaza cea mai mare parte a cresterii lor economice din perioada 1999-2005 castigurilor de productivitate, potrivit datelor Bancii Mondiale, relateaza Reuters.

Avansul productivitatii nu a fost uniform in intreaga regiune dupa criza financiara a Rusiei din 1998 si ilustreaza caile diferite adoptate de aceste state in perioada de tranzitie de la economia controlata din perioada comunista la modelul capitalist bazat pe cerere si oferta.

"Cresterea produsului intern brut din aceasta perioada a fost de 5,4%, din care 80% s-a datorat castigurilor de productivitate", a declarat pentru Reuters un economist de la Banca Mondiala, Paloma Anos Casero.

Raportul final va fi publicat in luna mai si va contine date de la peste 60.000 companii din 14 state din regiune, din toate sectoarele.

Investitorii straini sunt interesati de acest raport pentru ca le poate indica in mod concret care dintre statele in curs de dezvoltare ar putea oferi forta de munca necesara dezvoltarii de afaceri.

Venitul real pe cap de locuitor din regiune a urcat de la 5.903 dolari, nivel inregistrat in 1998, la 8.411 dolari in 2005, ceea ce a scos din saracie aproximativ 50 milioane oameni, potrivit Bancii Mondiale. Acest nivel este inca la jumatatea venitului pe cap de locuitor din primele 15 state membre ale Uniunii Europene.

"Exista o chestiune de nunata aici, pentru ca in cadrul acestui grup nu este acelasi lucru sa discuti despre Polonia sau Cehia, Slovenia sau Tarile Baltice, de exemplu. Romania si Ungaria sunt tari care inca mai au mult de lucru", a spus Paloma Anos Casero.

NewsIn