Erste Bank propune actionarilor un dividend de 0,75 euro/titlu si vrea sa rascumpere actiuni

Data publicarii: 11-04-2008 | Finante-Banci

Conducerea Erste Bank propune actionarilor acordarea unui dividend de 0,75 euro din profitul obtinut anul trecut si aprobarea unui program de rascumparare de actiuni proprii in vederea tranzactionarii acestora, arata convocatorul bancii austriece trimis vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Anul trecut, Erste Bank a obtinut un profit net de 1,174 miliarde euro, dupa o performanta record in al patrulea trimestru, cand banca a inregistrat un profit net de 336,8 milioane euro.

Actionarii bancii sunt chemati pe 6 mai sa aprobe situatiile financiare anuale si distribuirea profitului.

Erste Bank anuntase inca de la sfarsitul lunii februarie, cand a raportat rezultatele financiare preliminare, ca va propune acordarea unui dividend de 0,75 euro pe actiune aferent profitului din 2007, in crestere cu 15% fata de cel acordat pentru intreg anul 2006, de 0,65 euro pe actiune.

Asfel, banca austriaca vrea sa aloce din profitul net obtinut anul trecut, o suma de 237,22 milioane euro, pentru a plati un dividend de 0,75 euro pentru fiecare dintre cele 316,29 milioane actiuni fara valoare nominala.

Restul profitului alocat, de 139.949 euro, va fi reportat.

De asemenea, conducerea Erste propune si rascumpararea de actiuni proprii in vederea tranzactionarii acestora, dar aportul comercial al titlurilor nu trebuie sa depaseasca la sfarsitul fiecarei zile suma de 5% din capitalul de baza al bancii.

In acelasi timp, participatia la actiunile proprii cumparate nu trebuie sa depaseasca 10% din capitalul de baza, iar contravaloarea pentru fiecare actiune rascumparata nu trebuie sa coboare sub 10 euro si sa nu depaseasca 100 euro.

Potrivit convocatorului, actiunile proprii cumparate pot fi instrainate cu aprobarea consiliului de administratie in contrapartida pentru achizitionarea sau finantarea cumpararii de intreprinderi, fabrici, parti din fabrici sau participatii la una sau mai mult societati comerciale din Austria sau din alte state. De asemenea, actiunile pot fi vandute si pe bursa sau prin oferte publice.

Programul de rascumparare poate avea o durata de 18 luni, pana cand expira imputernicirea data de actionarii bancii.
Conducerea Erste propune si alegerea companiei Ernst & Young ca auditor suplimentar  pentru bilantul anual si raportul financiar al bancii, pe langa societatea de audit Sparkassen.

In acelasi timp, actionarii bancii vor decide daca Theresa Jordis si Werner Tessmar-Pfohl vor intra in consiliul de administratie al bancii, cu un mandat pana in 2012.

Actionarii bancii pot aproba scindarea diviziei din Austria a bancii, care, in baza unui contract din 26 martie, a fost preluata de societatea Vereins Sparkasse AG, la care Erste Bank este unic actionar.

Divizarea se va realiza fara modificarea capitalului social.

In acelasi timp, banca vrea sa isi schimbe denumirea din Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, in Erste Group Bank AG.

Erste Bank are o valoare de piata de 13,2 miliarde euro, conform cotatiei de 41,75 euro, stabilita in sedinta din 10 aprilie la Bursa din Viena.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: