Evaluatorii sustin demersul BNR de a crea o baza de date imobiliare

Data publicarii: 11-04-2008 | Imobiliare

O piata mai transparenta si o baza de date comuna a tranzactiilor imobiliare doreste si Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania. ANEVAR a initiat deja discutii in acest sens cu Asociatia Romana a Bancilor si cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici. Evaluatorii romani sustin ca cea mai potrivita metoda pentru stabilirea cu aproximatie a valorii unei proprietati pe o piata activa precum este cea din Romania este metoda comparatiilor.

Estimarile ar avea o acuratete mai mare daca ele ar fi introduse intr-o baza de date comuna. Reprezentantii Asociatiei Nationale a Evaluatorilor sunt de parere ca sistemul unic ar putea servi si ca baza de referinta pentru toti utilizatorii interesati de stadiul si evolutia pietei imobiliare. "Sprijinul Bancii Nationale a Romaniei este foarte important pentru un astfel de demers, iar declaratiile recente ale Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, legate de ridicarea gradului de transparenta a sectorului imobiliar si de oferirea de date oficiale cu privire la valorile reale din tranzactii nu pot decat sa ne bucure.

Atat bancile, cat si notarii, agentiile imobiliare si evaluatorii detin informatii relevante pentru a face piata mai transparenta, si nu trebuie decat sa le punem cap la cap pentru a avea o imagine de ansamblu, care ar fi de mare ajutor si pentru reducerea caracteristicii speculative a pietei", sustine Presedintele ANEVAR, Adrian Vascu.

The Money Channel