Spania va cheltui 10 miliarde euro pe an pentru a elimina efectele unei posibile crize imobiliare

Data publicarii: 14-04-2008 | International

Spania va cheltui zece miliarde euro (15,8 miliarde dolari) pe an pe un pachet de stimuli fiscali menit a elimina o parte din efectele unei posibile crize imobiliare, a declarat ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes, citat de Reuters.

Din cele zece miliarde euro, sase miliarde vor fi destinate platii unei sume de 400 euro pe persoana pentru fiecare contribuabil, obtinuta dupa aplicarea unor scutiri fiscale, sumele urmand a fi distribuite de guvern incepand cu luna iulie, a declarat ministrul spaniol.

Printre altele, restul pana la 10 miliarde euro va fi cheltuit pe sustinerea firmelor de dimensiuni medii si mici si oferirii de garantii bancilor ce ofera credite celor care achizitioneaza imobile subventionate.

"Vom oferi cetatenilor spanioli o suma de aproximativ zece miliarde euro", a declarat Solbes pentru jurnalistii prezenti la reuniunea de primavara a Fondului Monetar International (FMI) de la Washington, adaugand ca planul va fi prezentat vineri guvernului spaniol.

Solbes nu a precizat pentru cat timp este planificata acordarea acestui pachet de stimuli, insa economistii preconizeaza o scadere a ritmului de crestere economica pentru cel putin urmatorii doi ani.

Primul ministru spaniol a promis saptamana trecuta plata mai rapida a sumelor obtinute prin scutiri fiscale, oferind astfel de masuri si pentru firmele de constructii care se angajeaza sa refaca centrele oraselor spaniole.

Criza globala a creditelor a pus capat cu rapiditate deceniului de crestere economica a Spaniei, sustinuta prin sectorul imobiliar, adevarat motor al economiei spaniole.

Principala organizatiei a oamenilor de afaceri din Spania a estimat ca somajul va creste cu aproximativ 800.000 de persoane in urmatorii doi ani, ridicand totalul somerilor la circa trei milioane persoane.

Solbes a precizat ca in ciuda faptului ca exista o anumita "ajustare" a preturilor la locuinte, nu poate fi vorba despre o scadere considerabila a preturilor la casele noi.

Preturile la locuinte s-au triplat in ultimii 10 ani in Spania, pana la un nivel considerat de FMI a fi cu 20% peste valoarea reala.

Banca centrala a Spaniei a estimat ca ritmul de crestere economica se va tempera la 2,4% in 2008, fata de nivelul de 3,8% inregistrat in 2007, in ciuda sporirii cheltuielilor guvernamentale, care este asteptata a elimina surplusul bugetar pana in 2009.

FMI a estimat ca economia Spaniei va creste cu doar 1,8% in 2008.

NewsIn