Asteptarile pietei pot ingreuna temperarea inflatiei, care va ramane peste 8% pana in mai

Data publicarii: 15-04-2008 | Economie

Inflatia anuala se va mentine peste 8% in aprilie si mai, pentru ca apoi temperarea acesteia sa fie mai puternica in a doua parte a anului, daca asteptarile inflationiste nu se reflecta in presiuni salariale si in cazul evolutiei favorabile a cursului de schimb si agriculturii, spun analistii.

Preturile de consum au crescut in intervalul martie 2007-martie 2008 in medie cu 8,63%, nivel nemaiatins din ianuarie 2006, ca urmare a scumpirii accentuate a serviciilor, combustibililor si unor categorii de alimente, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Inflatia anuala din martie s-a situat putin peste marja superioara a estimarilor analistilor, care anticipau ca indicele preturilor de consum va creste pana la un nivel cuprins intre 8,4 si 8,6% in a treia luna a acestui an, de la 7,97% in februarie.

Revenirea pe o panta descendenta este favorizata de efectul de baza dar poate fi ingreunata de anticipatiile inflationiste

"Nivelul de 8,63% din martie ar trebui sa fie varful atins de inflatie in acest an, daca nu se agraveaza socurile dinspre economia americana, pretul petrolului nu suferaa majorari substantiale si in conditiile in care cursul de schimb si agricultura au o evolutie favorabila", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El apreciaza ca, in conditii normale, inflatia ar trebui sa ramana la niveluri ridicate pana la sfarsitul primului semestru si sa se tempereze in a doua jumatate a anului.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza, de asemenea, ca inflatia anuala va ramane peste 8% in urmatoarele doua luni, pentru ca apoi sa se calmeze treptat, putand ajunge sub 6% in decembrie 2008.

"Noi ne mentinem estimarea de 5,5% pentru inflatia la sfarsitul acestui an", a mai spus Dumitru.

Ciprian Dascalu, trader in cadrul Millennium Bank, anticipeaza un nivel al inflatiei anuale de aproximativ 8,5% in aprilie si o temperare usoara, la 8,3% in mai. El spune ca temperarea inflatiei in al doilea semestru va fi facilitata de un efect de baza favorabil, incepand din aprilie, dar avertizeaza ca anticipatiile inflationiste, determinate de efectul ridicat la care a ajuns cresterea preturilor in prezent, pot ingreuna procesul dezinflationist din a doua parte a anului.

"Rapiditate cu care inflatia se va tempera depinde si de asteptari. Exista riscul ca acestea sa se reflecte in presiuni salariale si in presiuni asupra inflatiei propriu-zise", a explicat Dascalu.

Economistii spun ca nivelul inflatiei in martie confirma necesitatea ultimei majorari de dobanda cheie a BNR

"Nivelul din martie, semnificativ peste cel prognozat de banca centrala in luna februarie, de 8,3%, certifica majorarea dobanzii de politica monetara de luna trecuta, la 9,5%. In continuare, toata piata se asteapta ca inflatia sa revina pe un trend descendent", a spus traderul de la Millennium Bank.

Economistul sef al BCR considera, de asemenea, ca banca centrala a procedat corect in cadrul celei mai recente sedinte de politica monetara si reaminteste ca aceasta ar putea fi ultima urcare a dobanzii cheie din acest an.

"In caz contrar, o noua majorare a dobanzii cheie de catre BNR ar semnala noi accelerari ale inflatiei si presiuni suplimentare, dar noi nu intrevedem, deocamdata, o asemenea posibilitate", a mai spus Anghel.

Deprecierea leului, scumpirea alimentelor si preturile record ale petrolului - principalele surse de inflatie in martie

Economistii precizeaza ca deprecierea leului fata de euro, cu aproape 2% in martie fata de luna precedenta, a fost transmisa 100% in cresteri ale preturilor, in special pe partea de servicii.

Pe de alta parte, aprecierile anterioare ale monedei nationale s-au reflectat intr-o masura mai mica in evolutia preturilor, ceea ce sugereaza ca inflatia reactioneaza mai sensibil la o urcare a cursului de schimb leu/euro decat la o coborare a acestuia.

"Asa cum am observat, deprecierea a avut un impact de 100%, vizibil mai ales pe partea de servicii, ceea ce confirma faptul ca suntem mai sensibili la deprecieri ale monedei nationale decat la intarirea acesteia", a spus Anghel.

Dumitru a completat ca, in cazul unei aprecieri a leului, importatorii nu reactioneaza imediat in privinta preturilor, asa cum se intampla in cazul unei deprecieri.

El atrage atentia asupra faptului ca preturile alimentelor au crescut, in continuare, in martie, "surprinzator de mult".

"Credeam ca avansul preturilor alimentare s-a mai temperat, insa, probabil ca nu vor fi motive de incetinire pe aceasta parte inainte de aparitia noii productii agricole. Agricultura poate ajuta, daca are o evolutie pozitiva, contribuind puternic la temperarea inflatiei, asa cum a contribuit si la accelerarea acesteia incepand cu toamna anului trecut", a completat Anghel.

In intervalul martie 2007-martie 2008, cel mai mult au crescut preturile alimentelor, cu 10,82% in medie, tarifele la servicii au sporit cu 10,69%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 5,91%, arata datele publicate de Statistica.

Inflatia lunara din martie a fost de 0,67%, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 0,55% in medie, a celor nealimentare cu 0,67% si a cresterii tarifelor la servicii cu 0,92%.

In a treia luna a acestui an, cel mai mult s-au scumpit citricele (cu 6,77% fata de februarie), uleiul comestibil (3,44%), branza (2,14%), combustibilii (2,31%), transportul aerian (1,88%) si facturile le telefon (1,87%).

O parte a acestor scumpiri - mai ales la tarifele la telefonie, stabilite in Romania in euro, si la bunurile importate - se explica prin deprecierea leului. Astfel, leul a pierdut in medie 1,89% in fata euro in martie, de la un curs mediu de schimb de 3,6528 lei/euro in februarie la 3,7218 lei/euro in a treia luna din 2008.

De asemenea, pretul petrolului a crescut in martie pana la noi niveluri maxime record.

In schimb, legumele s-au ieftinit, in medie, cu 0,79% in martie, ouale cu 10,8%, iar medicamentele cu 0,06%, potrivit datelor INS.

NewsIn