Standard & Poor's avertizeaza ca ar putea cobori ratingul de tara al Romaniei in 12-18 luni

Data publicarii: 15-04-2008 | Economie

Standard & Poor's (S & P) mentine calificativele atribuite Romaniei, dar avertizeaza ca perspectiva de rating ramane negativa, reflectand riscurile unei posibile retrogradari, din cauza raspunsurilor neadecvate la adancirea dezechilibrelor macroeconomice ale tarii, a anuntat agentia de rating.

Standard & Poor's mentine ratingul pentru datoria in valuta a Romaniei la nivelul 'BBB-/A-3' si pe cel pentru datoria in moneda locala la 'BBB/A-3'.

"Perspectiva negativa pentru ratingul de tara arata ca politicile aplicate ca raspuns la adancirea dezechilibrelor macroeconomice au fost inadecvate si ca exista riscul unei retrogradari a Romaniei", a explicat analistul Marko Mrsnik, de la S & P.

El avertizeaza ca agentia de evaluare financiara ar putea retrograda Romania, in urmatoarele 12-18 luni, daca "dezechilibrele externe continua sa se agraveze, iar Romania continua sa aplice politici fiscale si de venituri semnificativ prociclice, sau daca rezultatele financiare mai slabe din sectorul privat determina inrautatirea perspectivei economice".

"Pe de alta parte, perspectiva de rating ar putea fi urcata, in acelasi interval, pana la stabila, daca o situatie de stabilitate politica asigura politici fiscale si salariale prudente, care sa consolideze echilibrul macroeconomic si sa contracareze dezechilibrele externe si riscurile conexe", mai spune analistul de la Standard & Poor's.

"Ratingurile Romaniei sunt sustinute de potentialul mare de crestere a economiei, nivelul scazut al datoriei guvernamentale si de apartenenta la UE, care reprezinta factori de stabilitate pentru politica economica", a mai spus Mrsnik.

Presiunile asupra ratingurilor de tara sunt sustinute de faptul ca "atmosfera politica defavorizeaza raspunsurile decisive, in cazul unor dificultati economice, ceea ce reprezinta un dezavantaj major, avand in vedere semnele curente de supraincalzire si conditiile globale din ce in ce mai dificile", mai arata comunicatul agentiei de rating.

Politicile fiscale si salariale relaxate au continuat sa alimenteze cererea interna, care a fost inflamata si de avansul rapid al creditarii (la un nivel al intermedierii financiare inca modest, de 37% din produsul intern brut in 2007), sub media de 61% (din PIB) pentru celelalte state cu rating "BBB".

Aceste tendinte s-au concretizat in mari dezechilibre externe si intr-o dependenta sporita de finantarea prin datorie externa, in conditiile in care investitiile straine directe acopera din ce in ce mai putin din deficitul de cont curent - sub 50% in 2007.

Raportul Standard & Poor's mai atrage atentia ca, fata de jumatatea anului 2007, leul s-a depreciat cu aproape 20% fata de euro, proces care, la un moment dat, va contribui la restrangerea deficitului de cont curent, care a ajuns la aproape 14% din PIB in 2007.

"Cu toate acestea, ne asteptam la deficitul de cont curent sa ramana peste 10% din PIB-ul Romaniei pana in 2010. De asemenea, deprecierea leului pune in dificultate autoritatile de politica monetara romane, deoarece efectele slabirii leului s-au transmis in accentuarea inflatiei si banca centrala isi va rata, pentru al doilea an la rand, tinta", se mentioneaza in raport.

Un alt risc venit dinspre deprecierea leului este legat de ponderea mare a creditului intern in valuta neasigurat impotriva riscului valutar, avertizeaza analistii S&P.

"Banca centrala a raspuns acestor provocari prin restrictionarea conditiilor de creditare in lei si prin aplicarea unor masuri prudentiale mai severe in cazul creditarii in valuta. Cu toate acestea, este prea devreme sa evaluam eficienta acestor masuri asupra cresterii creditului, in special in cazul celui in valuta", se mai arata in raportul Standard & Poor's.

S & P coborase in noiembrie 2007 perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "negativa", motivandu-si decizia prin adancirea dezechilibrelor externe, pe fondul adancirii turbulentelor pe pietele internationale de credit.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: