Bancile ar putea vinde mai multe actiuni la un pret sub valoarea reala

Data publicarii: 15-04-2008 | Finante-Banci

Strangerea de capital devine din ce in ce mai dificila pentru banci, care recurg tot mai des la rezerve interne, si peste o vreme mai multe banci s-ar putea gasi in situatia de a vinde actiunile la un pret redus, relateaza Reuters.

Astfel, actiunile bancilor ar putea primi doua lovituri, din deteriorarea performantei afacerilor companiei si din dificultatea strangerii de fonduri. De exemplu, Wachovia Corp, care a efectuat luni o majorare de capital in valoare de 7 miliarde dolari, a vandut peste jumatate dintre actiunile oferite la un pret sub cotatia de la inchiderea sedintei de vineri.

Investitorii Washington Mutual Inc au fost confruntati cu situatie mult mai rea cand grupul a vandut valori mobiliare in valoare de 7 miliarde dolari saptamana trecuta, inclusiv 1,54 miliarde dolari in actiuni, vandute la un pret cu o treime mai mic decat nivelul de tranzactionare din ziua precedenta.

Emisiunea a urmat unei vanzari de actiuni preferentiale de 3,9 miliarde dolari, efectuata de Washington Mutual la sfarsitul anului trecut.

Citigroup Inc a colectat peste 30 miliarde dolari de la sfarsitul anului trecut, prin mai multe majorari de capital.

Citi a strans capital in principal de la fondurile suverane de investitii si de la investitorii privati si, intr-o masura mai mica, din pietele publice. Washington Mutual a majorat capitalul la inceputul acestei luni prin intermediul investitorilor, printre care si fondul privat de investitii TPG Inc.

"Se ajunge la punctul in care investitorii spun "cat de adanca este prapastia si, daca ai continua sa arunci bani in ea, ce profit ai avea?"", a declarat co-directorul executiv din cadrul Great Companies LLC, Jim Huguet, companie ce gestioneaza aproximativ 375 milioane dolari.

Cat de adanca este prapastia ar putea fi dificil de estimat, scrie Reuters.

Bancile au majorat deja capitalul cu aproape 200 miliarde dolari, dupa ce au inregistrat deprecieri ale activelor de circa 300 miliarde dolari la nivel mondial, conform Reuters.

Unii analisti au estimat ca pierderile totale se vor ridica la peste 1.000 miliarde dolari, incluzand fondurile de hedging si companiile sustinute de guvern, precum Freddie Mac si Fannie Mae.

Analistii din cadrul Lehman Brothers au estimat la inceputul acestei luni ca nivelul pierderilor se va ridica la 400 miliarde dolari pana la sfarsitul anului.

Multi investitori considera ca cea mai dificila perioada pentru bancile de investitii a fost depasita, pentru ca aceste companii inregistreaza deprecieri ale activelor pe baza preturilor pietei, care au scazut brusc.

La inceputul lunii aprilie, UBS si Deutsche Bank au afisat pierderi, iar UBS a anuntat ca va face o majorare de capital de 15 miliarde dolari. Lehman a anuntat, de asemenea, ca a vandut valori mobiliare convertibile in valoare de 4 miliarde dolari.

In ianuarie, o serie de anunturi de acest gen ar fi putut afecta cotatia actiunilor financiare, insa acestea s-au apreciat, pentru ca investitorii au considerat ca bancile depasisera pragul cel mai greu.

Bancile de investitii se confrunta insa in continuare cu dificultati, printre care incetinirea activitatilor de fuziune si rezultate comerciale mai slabe.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: