Undele electromagnetice emise de retelele de telefonie mobila se incadreaza in limitele normale

Data publicarii: 16-04-2008 | IT&C

Undele sau campurile electromagnetice emise de retelele de telefonie mobila pentru a transmite servicii de date, text si voce se incadreaza in limitele normale, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul sanatatii publice, Eugen Nicolaescu.

"Avand in vedere concluziile documentelor elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si tinand cont de rezultatele masuratorilor de camp electromagnetic din baza de date a Institutului de Sanatate Publica, putem spune ca nu exista motive de ingrijorare privind efectele campurilor electromagnetice generate de antenele de comunicatii, inclusiv cele de telefonie mobila asupra sanatatii", a spus ministrul Eugen Nicolaescu.

Antenele GSM functioneaza la joasa tensiune si emit campuri electromagnetice la niveluri reduse. Ele pot emite la o putere in jur de 40 Wati, care este transmisa de antena doar intr-o anumita directie, dar rareori antena emite la puterea sa maxima.

Nivelurile densitatii de putere masurate in zonele accesibile publicului sunt cuprinse intre 0,1% si 20% din nivelul de referinta admis de legislatia in vigoare.

Telefonia mobila functioneaza prin intermediul campurilor electromagnetice cu frecventele cuprinse intre 9 Khz si 300 Ghz. Specialistii sustin ca aceste campuri sunt confundate in mod eronat cu radiatiile daunatoare sanatatii, numite si radiatii ionizate, care produc modificari la nivel celular. In schimb, campurile electromagnetice sunt neionizate si nu au suficienta energie pentru modificarea celulelor.

Institutul de Sanatate Publica Bucuresti a lansat si un portal de informare publica, un instrument online de monitorizare a emisiilor campurilor electromagnetice din apropierea antenelor GSM. Scopul acestui proiect este de a demonstra cetatenilor ca operatorii de telefonie mobila din Romania respecta limitele internationale impuse prin lege. Proiectul va putea fi accesat online incepand cu data de 1 mai 2008.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) si Ministerul Sanatatii Publice (MSP) au lansat, marti, in cadrul conferintei de presa, campania de informare publica la nivel national "Comunicatiile mobile si sanatatea".

De asemenea, pentru informatii legate de telefonia mobila si starea de sanatate, MCTI pune la dispozitia populatiei un numar de telefon (*363), apelabil gratuit din retelele de telefonie mobila.

NewsIn