Pretul petrolului a depasit pentru prima data la New York nivelul de 114 dolari pe baril

Data publicarii: 16-04-2008 | International

Pretul petrolului a depasit pentru prima data nivelul de 114 dolari pe baril la New York, din cauza inchiderii unor terminale din Mexic, a perturbarilor infrastructurii petroliere din Nigeria si o posibila scadere a productiei ruse, informeaza Reuters.

Acest record a fost atins la bursele electronice dupa inchiderea pietelor. In timpul sedintei, pretul petrolului a urcat pana la noi niveluri record la New York, de 113,99 dolari pe baril si la Londra, de 112,08 dolari pe baril, dupa inchiderea unor terminale din Mexic si a perturbarilor infrastructurii petroliere din Nigeria.

Pretul petrolului a crescut cu peste 50 de dolari fata de nivelurile din 2007 de la New York si cu aproximativ 44 dolari la Londra. Analistii estimeaza ca pragul de 115 dolari pe baril este foarte aproape de a fi depasit.  

De cateva zile, pretul petrolului sparge prag dupa prag, sustinut de factori conjucturali, precum deprecierea dolarului dar si de elementele fundamentale ale pietei. investitorii preferand piata materiilor prime pentru a se proteja de inflatie.

"Pietele petroliere au devenit un refugiu pentru fondurile speculative, care investesc masiv pe aceasta piata", a declarat un analist al pietei petroliere, Phil Flynn.

NewsIn