Inflatia din zona euro a atins un nivel record de 3,6% in luna martie 2008

Data publicarii: 16-04-2008 | International

Inflatia din zona euro a atins rata record de 3,6% in luna martie 2008, pe fondul majorarii preturilor la energie si alimente, a anuntat miercuri biroul de statistica al Uniunii Europene, revizuindu-si estimarile initiale, informeaza Reuters.

Preturile de consum in zona formata din cele 15 state ce folosesc moneda europeana au crescut cu 1% pe luna, determinand inregistrarea celei mai mari rate anuale a inflatiei din 1997 pana in prezent, potrivit Eurostat. Economistii chestionati de Reuters se asteptau la o accentuare de 0,9% pe luna si de 3,5% pe an, in ton cu estimarile initiale ale Eurostat.

Banca Centrala Europeana (BCE), ce a mentinut dobanda de politica monetara la 4%, urmareste ca inflatia sa nu depaseasca 2%.

BCE, ministri de finante din zona euro si Comisia Europeana si-au exprimat ingrijorarile cu privire la rata mare a inflatiei, insa se asteapta ca majorarea preturilor sa incetineasca la sfarsitul anului acesta si in 2009.

Potrivit Eurostat, combustibilul pentru transport si pentru incalzire a influentat cel mai mult indicele preturilor, urmat de lapte, branza, oua, paine si cereale.

Fara preturile volatile la energie, ce au crescut cu 11,2% pe an, preturile au crescut cu 0,9% pe luna si 2,7% pe an.

Aceasta reprezinta o majorare puternica a inflatiei de baza fata de 2,4% in februarie si 2,3% in ianuarie.

NewsIn