Circa 80% din piata bijuteriilor din Romania este reprezentata de comertul la negru

Data publicarii: 17-04-2008 | Afaceri

Circa 80% din piata de bijuterii din Romania este reprezentata de comertul la negru, fenomen sprijinit de "fiscalitatea absurda din domeniu", a declarat presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania (PBR), Heinz Karl.

"Spre deosebire de celelate state membre al Uniunii Europene, piata bijuteriilor din Romania este caracterizata prin ponderea comertului la negru. Astfel, piata oficiala a bijuteriilor in tara noastra este de 15-20%, in timp ce in celelalte state acesta are un volum semnificativ din totalul vanzarilor", a subliniat reprezentantul PBR.

Potrivit acestuia, principala cauza care a determinat amploarea pietei negre este fiscalitatatea aferenta ramurei de profil. "Fiscalitatea absurda este singurul factor care sta la baza comertului la negru. In momentul de fata ni se impun accize de 15%, plus TVA de 19 la suta. Iar acestea reprezinta 40 de procente din pretul de vanzare, ceea ce duce inevitabil la incurajarea pietei subterane", a precizat Heinz Karl.

Bijutierii au mentionat, de asemenea, ca in timp ce exporturile au o pondere foarte redusa din productie, iar piata neagra a incurajat importuri masive. "Exporturile de bijuterii sunt aproape inexistente. Doar cateva firme din Banat produc in colaborare cu firme italiene bijuterii din argint, care se exporta catre firmele partenere. Domina, insa, importurile de bijuterii din Turcia, incurajate in special de piata neagra. De asemenea, se mai importa din Italia, Hong Kong, Germania, Elvetia", spune reprezentantul bijutierilor.

Presedintele PBR a exemplificat cu doua studii macroeconomice "ca accizele la bijuteriile din aur sunt in detrimentul tuturor in afara de cei care au interes si sunt parte la piata ilegala. In acest fel, Bugetul pierde anual cel putin 100 de milioane de euro numai din TVA neincasat si se alege cu un venit de doar jumatate de milion de euro pe an din accizele aferente".

Conform datelor Patronatului, in Romania se vinde lunar circa o tona de bijuterii din aur. In ceea ce priveste preferintele romanilor, reprezentantii PBR spun ca cele mai cumparate bijuterii sunt cele din aur galben si alb de 14 karate.

Insa, ca tendinta, Heinz Karl spune ca "in ultimul timp se evidentiaza un interes din ce in ce mai crescut pentru bijuteriile cu pietre pretioase".

NewsIn