Listarea Romgaz la bursa a fost amanata pentru 2009

Data publicarii: 17-04-2008 | Bursa

Listarea companiei Romgaz la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ce trebuia sa aiba loc in 2008, a fost amanata pentru anul viitor, intrucat procesul in vederea listarii nu a demarat inca si nu va putea fi incheiat in acest an, au declarat surse oficiale din cadrul MEF.

"Compania producatoare Romgaz nu va mai putea fi listata efectiv in acest an, intrucat nici nu au fost inca demarate etapele in vederea listarii pe bursa. Si in cazul in care procesul listarii ar demara acum, nu ar avea suficient timp pentru a o lista pana la sfarsitul anului 2008. Singura companie pentru care au inceput etapele pentru listarea pe bursa este Nuclearelectrica, iar aceasta speram sa fie listata pe BVB spre sfarsitul acestui an", au declarat surse oficiale din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

In ceea ce priveste listarea pe bursa a Hidroelectrica, acest proces este momentan blocat, intrucat compania ar urma sa faca parte din compania energetica nationala si nu se stie ce se va mai intampla, potrivit surselor citate.

Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a declarat pe 14 decembrie 2007 ca intentioneaza listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a cate 10% din actiunile societatilor Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, in 2008. Ministrul spunea atunci ca anul 2008 va fi anul modernizarii si al marilor privatizari in sistemul energetic, ceea ce poate insemna vanzare de active, listarea la Bursa sau infiintarea unor companii. Vosganian a mentionat ca in 2008 are in vedere inceperea tuturor proceselor de privatizare insa e greu de spus cand vor fi finalizate deoarece fiecare companie are proiectul sau.

In acest moment, singura companie din cele trei pentru care au fost demarate etapele pentru listarea pe bursa este Nuclearelectrica. Directorul general al companiei Nuclearelectrica a afirmat la 10 februarie 2008 ca listarea efectiva a companiei Nuclearelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti urmeaza a avea loc spre sfasitul anului. In acest moment, se desfasoara procesul de evaluare interna a companiei, evaluare ce poate dura pana la cateva luni. Acesta este primul pas al listarii. Apoi ar urma aprobarea cererii de listare a Nuclearelectrica de catre Adunarea Generala a Actionarilor. Chirica a mai spus ca acum la companie toate fortele sunt concentrate asupra constructiei unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.

Potrivit unui proiect al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Electrica va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica, acesta din urma trecand din portofoliul MEF in cel al AVAS, in scopul constituirii companiei energetice nationale. In termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Consiliul de Administratie al Hidroelectrica SA va proceda la inregistrarea acestui transfer in registrul actionarilor societatii si va intreprinde demersurile necesare pentru inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului, precizeaza documentul.

De asemenea, conform proiectului de hotarare de guvern, intocmit de AVAS, autoritatea va fi imputernicita sa mandateze reprezentantii sai in adunarea generala extraordinara a actionarilor Electrica SA, Complexulului Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni sa aprobe toate demersurile necesare pentru majorarea capitalului social al Electrica, cu aportul in natura al statului, reprezentand intregul pachet de actiuni nominative detinute de stat la Hidroelectrica, Complexul Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni.

Totodata, proiectul de hotarare prevede ca AVAS este mandatat sa emita noi actiuni ale Electrica, care revin statului prin Autoritate, in schimbul aportului in natura prevazut mai sus.

NewsIn