Romania ocupa primul loc in topul atractivitatii pentru investitori in Europa de SE

Data publicarii: 17-04-2008 | Economie

Romania a ocupat din nou pozitia intai in clasamentul atractivitatii pentru investitori in regiunea Europei de Sud-Est, urmata de Turcia, conform studiului Southeast Europe Attractiveness Survey realizat de Ernst & Young, citat de pagina de internet turkishdailynews.com.

"Anul trecut Romania a avut un scor de 58%, insa in acest an procentul s-a redus la 52%. Turcia si-a imbunatatit insa performanta, obtinand un calificativ de 50%, aceasta tendinta favorizand statul turc", a declarat Fabrice Reynaud, senior manager al Ernst & Young, pentru reporterii prezenti la conferinta.

Bulgaria a ocupat pozitia a treia a sondajului, cu 40%, Grecia este a patra cu 31%, urmata de Croatia (28%), Serbia (19%) si Bosnia si Hertegovina (10%).

Cel mai putin atractiv loc din regiune pentru investitori a fost considerat Cipru, cu doar 9%.

Acest studiu are drept scop masurarea perceptiilor investitorilor straini privind atractivitatea Europei de Sud-Est pentru investitiile straine directe, pentru a compara aceste perceptii cu situatia reala a investitiilor si a reflecta oportunitatile pentru statele din regiune.

Din punct de vedere al numarului de proiecte implicand investitii straine directe in 2006-2007, Turcia ocupa locul patru, cu 40 de proiecte, Romania ocupand locul intai si in acest clasament, cu 149 de proiecte.

Locurile doi si trei sunt ocupate de Serbia, cu 63 de proiecte si Bulgaria si 60 de proiecte.

"Acest lucru dovedeste sa ne aflam intr-o regiune foarte atractiva. Scorul Turciei este bun insa ar putea fi si mai bun pentru a ajunge la un nivel de 60-70 de proiecte de investitii straine directe pe an", a declarat Raynaud.

In anul luat in calcul, procentul de crestere al numarului de astfel de proiecte in Romania a crescut cu 6%, in timp ce Serbia a cunoscut o adevarata explozie, de 174%.

"Serbia este o mare surpriza", a adaugat Raynaud.

In ceea ce priveste comparatia dintre perceptie si realitate, studiul arata o discrepanta.

"Grecia si Turcia sunt sub estimari. Aceste state au o imagine mult mai buna decat atractivitatea reala, daca luam in calcul numarul de investitii straine directe", a adaugat Raynaud.

In timp de influxul de investitii straine directe in Turcia se cifreaza la aproximativ 15 miliarde euro, nivelul inregistrat de Grecia se ridica la doar 1,4 miliarde euro.

Piata interna turca este cea mai atractiva regiune pentru investitorii straini, circa 34% dintre cei chestionati alegand acesta tara, conform studiului.

"Acest lucru se datoreaza in mare parte situatiei demografice favorabile din Turcia", a declarat Osman Dinçbas, manager de tara al filialei Ernst & Young din Istanbul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: