BNR se asteapta la corectii ale remiterilor romanilor din strainatate

Data publicarii: 17-04-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta la o reducere a remiterilor romanilor din strainatate, deoarece emigrantii din Romania s-au fixat in special in tari care inregistreaza in prezent dificultati economice, precum Spania si Italia, a spus joi viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

Anul trecut, intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au insumat 7,16 miliarde euro, in crestere cu 29,3% fata de 2006, arata datele bancii centrale. In primele doua luni ale acestui an, remiterile romanilor din strainatate par sa se fi mentinut solide, intrarile din transferuri curente avansand cu 20,4% fata de primele doua luni din 2007 pana la 1,218 miliarde euro.

"Am putea sa avem niste corectii ale remiterilor, avand in vedere ca emigratia romana s-a centrat pe tari care sufera corectii mai semnificative. E vorba de Italia si Spania, tari care in zona euro au deja evolutii economice mai dificile", a spus Popa.

Remiterile romanilor din strainatate au avut in ultimii ani un rol de temperare a cresterii deficitului de cont curent, prin excedentul balantei transferurilor curente, care a compensat o parte a adancirii dezechilibrului comercial. Chiar si in aceste conditii, deficitul balantei de plati a crescut anul trecut cu 66,1% pana la 16,9 miliarde euro, echivalent cu 13,9% din produsul intern brut al Romaniei, potrivit statisticilor BNR.

Popa a facut aceste declaratii in contextul in care a explicat riscurile macroeconomice pentru Romania in contextul turbulentelor de pe pietele financiare internationale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: