Banca centrala ar putea sa faca mai multe licitatii cu scadente mai scurte

Data publicarii: 18-04-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei ar putea realiza mai des operatiuni de sterilizare pe termene mai scurte decat cele utilizate in mod frecvent, in conditiile in care nivelul lichiditatii in piata monetara s-a redus in ultima vreme, a spus Dorina Antohi, director adjunct al unei directii din BNR.

BNR atrage bani de la banci comerciale in depozite care, de cele mai multe ori, au scadente la doua saptamani, dar a alcatuit si depozite pe o saptamana sau doar cateva zile.

De asemenea, numarul bancilor cu excedent de lichiditate si suma totala detinuta de acestea pe piata romaneasca sunt din ce in ce mai reduse.

Excedentul de lichiditate detinut de banci in Romania ajungea, in februarie 2008, la 8,5 miliarde lei, fata de 10,4 miliarde lei la sfarsitul anului trecut, a mai spus Antohi, care detine functia de director adjunct al directiei de politica monetara si modelare macroeconomica din BNR.

Din excedentul de lichiditate aflat in piata in a doua luna a anului, 63%, respectiv 5,33 miliarde lei, reprezinta banii plasati de banci in depozitele la BNR, restul reprezentand plasamentele pe piata interbancara.

"Excedentul de lichiditate din piata a scazut progresiv in ultimele luni, pe fondul stoparii interventiilor in piata valutara ale BNR, sporirii consecvente a numerarului si cresterii nivelului prevazut al rezervelor minime obligatorii", a explicat Antohi.

Ea a precizat ca un alt aspect il constituie volumul relativ redus de colateral (active eligibile pentru a fi utilizate in operatiunile de politica monetara) si faptul ca acestea sunt concentrate la un numar redus de banci. Astfel, trei banci detin aproape jumatate din activele de acest tip.

Ca tendinta, piata valutara si cea monetara s-au adancit semnificativ in ultima vreme, in timp ce piata secundara a titlurilor de stat s-a restrans, din cauza regresului suferit pe partea de operatiuni de tip "repo".

Antohi a mai precizat ca o jumatate din volumul de titluri de stat in circulatie, respectiv peste 5 miliarde lei, este detinuta de institutiile de credit.

NewsIn