Preturile din piata imobiliara sunt umflate, iar cele declarate la notari mult subevaluate

Data publicarii: Astazi, 19-04-2008 | Imobiliare

Un indice al pietei imobiliare, desi binevenit, poate sa nu reflecte valorile reale din piata, pentru ca preturile afisate de vanzatori sunt "umflate", iar cele inregistrate la notariate sunt sub nivelul real, in multe cazuri, pentru ca astfel se pot plati impozite mai mici pentru tranzactii.

Analistii considera ca intentia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a crea un indice de evaluare a pietei imobiliare din Romania, cu ajutorul datelor de la notari este corecta si reprezinta un pas catre normalitate. Ei au, insa, dubii in privinta datelor reflectate de statistici, inclusiv a celor de la notariate, intrucat le considera sub nivelul real. Analistii nu anticipeaza, insa, o prabusire a sectorului imobiliar.

"Piata imobiliara a inregistrat ritmuri de dezvoltare ridicate in ultimii ani. Pentru a avea o imagina corecta a acestei dezvoltari sunt necesare statistici oficiale si detaliate. Odata realizate, aceste statistici vor aduce transparenta, ceea ce va uniformiza raportarea datelor si va inlatura lipsa de exactitate pornind de la nivelul agregat al cererii si ofertei si terminand cu preturile de tranzactionare. Cred ca un astfel de demers este necesar si, in acelasi timp, benefic", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor.

"Cei care vorbesc de o cadere a pietei imobiliare au interes sa coboare artificial preturile" - Baltazar

Bogdan Baltazar, membru in consiliul de administratie al BRD SocGen, considera ca, in general, exista o stare de confuzie in privinta preturilor din piata imobiliara, avand in vedere ca, pe de-o parte, exista o tendinta de umflare a preturilor de catre dezvoltatori si constructori, iar pe de alta parte, preturile de la notariate ar putea fi subevaluate, din dorinta de a scapa de o parte din impozitele platite in astfel de tranzactii.

"E greu de stiut daca preturile de la notari sunt cele reale, e posibil sa fie vorba si despre o modalitate de fenta fiscala, dar si preturile care se vantura prin ziare sunt exagerate", a mai spus Baltazar.

El spune ca nu crede intr-o cadere a pietei imobiliare si adauga ca opiniile care sustin contrariul au, de multe ori, in spate intentia de a cobori artificial preturile, pentru a putea face speculatii pe aceasta piata.

Bancile isi mai pot spori expunerile pe acest segment, atat prin finantari de proiecte, cat si prin credite acordate populatiei, a adaugat Baltazar. "Nu cred ca bancile au ajuns la limita expunerilor pe imobiliare, cred ca mai este loc de creditare pe acest segment. Poate unele dintre bancile mici, in cazul in care s-au aruncat sa finanteze, se poate sa fi devenit mai prudente. Pe de alta parte, piata imobiliara a crescut puternic, ceea ce indeamna la prudenta", a mai spus Baltazar.

Preturile de la notariate pot fi sub valoarea reala, din dorinta de a evita plata unor impozite

Pe de alta parte, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, considera ca este posibila o incetinire a avansului sau o stagnare a segmentelor din piata imobiliara care depinde de finantarile de la banci, in conditiile incetinirii creditarii.

Voinea a adaugat ca una dintre problemele ce apar la stabilirea preturilor reale din piata o constituie si subevaluarea acestora la notariate.

"Intentia BNR de a obtine si publica date mai exacte despre preturile din piata imobiliara constituie un element de normalitate, astfel de calcule se fac si la nivel de UE, iar metoda este extrem de simpla, deoarece se calculeaza pe baza tranzactiilor", a mai explicat Voinea.

Piata imobiliara este un rai al tunurilor, dezvoltatorii vor sa castige fara sa si investeasca - Serbanescu

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca una dintre principalele dificultati o constituie faptul ca dezvoltatorii vor sa castige din afacerile lor fara a investi nimic, folosind, inca din prima faza, banii beneficiarilor.

"Piata imobiliara este un rai al tunurilor in Romania. Dezvoltatorii sau asa-numitii dezvoltatori vor sa castige fara a investi. Fac proiecte pe banii beneficiarilor, vanzand o parte din apartamente in stadiul de proiect, apoi la rosu. De aici se distorsioneaza tot, nu exista preturi reale, reglementari. De altfel, eu nu am incredere in niciun indice, piata imobiliara este un teren de furt", a mai declarat Serbanescu, pentru NewsIn.

Preturile din sectorul imobiliar par de speriat - Isarescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in repetate randuri, in ultimele doua saptamani, ca preturile din sectorul imobiliar, asa cum sunt ele reflectate de statistici, par exagerate. "Daca te uiti la statisticile pe segmentul imobiliar, preturile par de speriat si par adecvate pentru nordul Bucurestiului", a spus seful bancii centrale.

De asemenea, Isarescu declarase, joi, ca banca centrala lucreaza la un indice al pietei imobiliare impreuna cu notarii.

"Credem ca datele care se vantura in prezent pe piata imobiliara sunt date de oferta. Se cer niste preturi. Se vantura aceste preturi care pentru mine nu sunt adevarate, oricine poate sa ceara oricat, dar asta nu inseamna ca e un pret de tranzactie", a spus Isarescu, adaugand ca cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe romani, si pe straini. El a mai spus ca, fara o baza de date statistice, se creeaza o intreaga fantasma despre piata imobiliara din Romania.

Notarii propun solutii pentru limitarea evaziunilor fiscale prin tranzactiile imobiliare

Tocmai pentru a evita posibilitatea unor acte de evaziune fiscala, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a propus ca, pe viitor, toate tranzactiile de peste 10.000 de euro sa se faca doar prin virament bancar si sa se interzica platile cu numerar pentru astfel de sume, a spus joi presedintele UNNPR, Dumitru Viorel Manescu.

Presedintele UNNPR a mai spus ca exista pericolul blocarii pietei imobiliare, iar din discutiile cu bancherii centrali a inteles ca BNR este, din acest punct de vedere, ingrijorata in special de ipoteci.

Totusi, evolutia pietei imobiliare ramane pozitiva. Astfel, datele UNNPR arata ca numarul de tranzactii imobiliare din Romania a crescut in primele doua luni din acest an cu 21,85% pana la 77.703, fata de 63.772 in acelasi interval din 2007. In acelasi timp, actele de garantie imobiliara au crescut in perioada ianuarie-februarie 2008 cu 36,78% la 30.925, de la 22.609 in primele doua luni din 2007.

In primele doua luni din 2008, taxele virate la bugetul de stat si bugetele locale in urma tranzactiilor imobiliare au crescut cu 30,36%, pana la 175,03 milioane lei, de la 134,26 milioane lei cat erau in intervalul ianuarie-februarie 2007.

NewsIn