BNR ar putea accepta ca garantii de la banci portofoliile lor de credite

Data publicarii: 22-04-2008 | Finante-Banci

BNR analizeaza posibilitatea de extindere a garantiilor pe care le accepta de la institutiile de credit, prin includerea, in afara titlurilor de stat, a imprumuturilor catre companii din portofoliul bancilor comerciale, a spus directorul directiei stabilitate financiara din BNR, Ion Dragulin.

El a precizat ca, pentru luarea unei decizii, va fi nevoie de mai multe luni si ca pentru acordarea de finantare de catre banca centrala ar putea fi luate in calcul criterii precum ratingul bancii, dar si al companiei imprumutate.

Dragulin a exclus posibiliatea ca BNR sa finanteze bancile comerciale cu mai mult de 100% din valoarea titlurilor de stat detinute, preferand sa extinda colateralul (garantiile acceptate de la banci comerciale).

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat de mai multe ori in ultimele luni ca banca centrala va deveni in curand creditor net fata de sistemul bancar, din pozitia de debitor net detinuta in ultimii ani.

Totusi, bancile cu o pozitie mai dificila de lichiditate trebuie sa faca eforturi sa ajunga la un nivel de lichiditate de 10-15% din bilant, prin capitalizare si prin temperarea creditarii, pentru a-si echilibra bilanturile.

"Sunt unele banci care se afla intr-un cerc vicios, deoarece nu au titluri de stat si, in aceste conditii, noi le invitam sa faca un efort si sa apeleze la operatiunile repo. Acest lucru presupune si eforturi de capitalizare, cat si eforturi de temperare a creditarii", declarase Isarescu saptamana trecuta.

BNR acorda finantare bancilor comerciale prin  facilitatea de credit (denumita si credit lombard), in schimbul unor garantii solide precum titlurile de stat sau depozitele constituite la banca centrala. BNR cere, in prezent, o dobanda de 12% pe an bancilor care apeleaza la facilitatea de credit.

In februarie, BNR acordase bancilor un volum de 198 milioane lei prin facilitatea de credit, dupa jumatate de an (din luna august 2007) in care bancile comerciale nu apelasera deloc la aceasta, potrivit statisticilor publicate de BNR.

Totusi, bancile se confrunta cu o lipsa a titlurilor de stat, deoarece statul se imprumuta putin, in conditiile in care are excedent bugetar dupa primele trei luni ale anului.

"Vom avea probleme in piata cu titlurile de stat si pentru portofoliile fondurilor de pensii", a mai spus luni Dragulin.

Incepand cu luna mai, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) incep sa colecteze contributia de 2% din venitul net al clientilor si au nevoie de mijloace sigure de plasament precum titlurile de stat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: