BRD: Economia Romaniei nu este afectata de criza subprime si ar putea creste cu 6,6% in 2008

Data publicarii: 22-04-2008 | Economie

Probabilitatea ca Romania sa se confrunte in perioada urmatoare cu o criza de lichiditate din cauza turbulentelor internationale este scazuta, iar datele macroeconomice indica o continuare a cresterii produsului intern brut (PIB) cu 6,6% in 2008, a declarat economistul sef al BRD SocGen.

Analistii BRD SocGen anticipeaza cresterea cu cel putin 6% pe an a economiei romanesti in urmatorii ani, pe seama contributiei serviciilor si constructiilor la produsul intern brut (PIB).

"Nu cred ca Romania va intampina o problema de lichiditate. Am putea spune ca 'problema' e la BNR, sub forma rezervelor minime obligatorii, dar presupunem ca eliberarea acestora va fi destul de intelept gestionata. Presupunem ca daca BNR nu a luat nici o masura in acest sens, inseamna ca nu e o problema de lichiditate", a spus economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor.

El a adaugat ca sistemul bancar romanesc e destul de solid, comparativ cu alte sisteme bancare, si a mentionat ca e putin probabil ca turbulentele financiare de pe pietele internationale - cauzate de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc (subprime) - sa se rasfranga si asupra economiei Romaniei. Eventualele efecte s-ar putea face simtite doar la nivel marginal, ceea ce nu ar trebui sa creeze probleme bancii centrale.

Problema principala a Romaniei ramane deficitul de cont curent si lipsa unor tinte si raportari ca parte dintr-o strategie de comert exterior, a adaugat Libocor.

"Ne asteptam ca ritmul de crestere a importurilor si exporturilor sa se tempereze sub 20%, respectiv 15%, in urmatorii ani, astfel incat in 2010 sa isi egalizeze ritmul de crestere la 17%. Astfel, deficitul de cont curent ar urma sa se adanceasca de la 17 miliarde euro (13,9% din PIB) la 31,2 miliatrde euro (16,2% din PIB) pana in 2010.

In schimb, nivelul scazut al datoriei publice va ramane unul din punctele forte ale finantelor publice romanesti. "Potrivit estimarilor noastre totalul datoriei publice va depasi 20% din PIB in 2008 si se apropia de 25% din PIB in urmatorii trei ani", sustin analistii BRD.

NewsIn

Tag-uri: