Oamenii de afaceri romi spun ca nu li se acorda credite din motive de discriminare etnica

Data publicarii: 22-04-2008 | Afaceri

Principala problema pe care o reclama oamenii de afaceri romi din Romania este neacordarea creditelor de catre banci din motive de discriminare etnica, a declarat Maria Pirva, managerul Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din Romania.

Agentia Nationala pentru Romi (ANR), structura guvernamentala de reprezentare a romilor in plan national, recunoaste ca sunt probleme la nivelul relatiilor dintre cetatenii romi si institutiile financiare.

"Intr-adevar, cetatenii de etnie roma intampina dificultati in desfasurarea activitatilor economice pe motive de discriminare. Unii functionari au prejudecati si stereotipuri in ce priveste conditia romilor. De aceea, trebuie luate masuri pentru imbunatatirea relatiilor dintre institutiile financiare, si nu numai, si romi", a precizat presedintele ANR, Ioan Gruia Bumbu.

De asemenea, reprezentantii Patronatului Oamenilor de Afaceri  Romi din Romania (POARR) se plang ca intampina probleme discriminatorii si din partea institutiilor de stat. "Membrii patronatului se lovesc frecvent de abuzuri din partea institutiilor statului, in special de Administratia Finantelor Publice", a adaugat Pirva. Potrivit acesteia, "discriminarea pe motive etnice a condus chiar la aparitia situatiilor de faliment la firmele pe care romii le conduc".

Conform datelor POAR, cifra de afaceri derulata de cele 400 de firme conduse de patroni romi este de 200 milioane dolari anual, iar domeniul de activitate preponderent al societatilor este recuperarea materialelor reciclabile sortate, in proportie de 50 la suta, si comertul cu amanuntul al bunurilor de larg consum.

In ce priveste perspectivele POAR, membrii acestuia au enumerat printre solutii si dezvoltarea mediilor de afaceri pe criteriul etnic, prin initiative si  investitii proprii. Dar acesta este un fapt ingrijorator, sustin reprezentantii POAR, pentru ca promoveaza segregarea, incurajarea, promovarea si sustinerea initiativelor pentru tinerii apartinind etniei si investitii in active pe termen lung, respectiv gradinite, scoli, centre culturale, centre educational - profesionale in colaborare cu institutiile statului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: