FMI recomanda Romaniei sa-si faca politici fiscale pe termen lung, si nu de pe o zi pe alta

Data publicarii: 22-04-2008 | Economie

Politica fiscala a Romaniei ar trebui elaborata pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, asa cum se face in prezent, recomanda reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care considera ca proiectiile pentru veniturile la buget in acest an sunt exagerat de optimiste.

"Politica fiscala trebuie elaborata pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, iar autoritatile ar trebui sa se concentreze pe bugetul din 2009, nu pe cel din 2008", a spus reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Albert Jaeger.

De altfel, el apreciaza ca proiectiile Guvernului pentru veniturile bugetare pentru intregul an 2008 ar putea fi cu 1-1,5% din PIB peste nivelul estimat de FMI, respectiv cu 6-8 miliarde lei.

Proiectiile bugetare pe acest an prevad atingerea unor venituri echivalente cu 39,3% din PIB, dupa ce in 2007 s-au incasat la buget sume echivalente cu mai putin de 32% din PIB.

In ciuda rectificarii bugetare recente, exista inca motive ca autoritatile sa tinteasca un deficit bugetar mai mic, a mentionat Jaeger. De asemenea, FMI vede riscuri la adresa deficitului bugetar si in contextul apropierii alegerilor din acest an.

In privinta politicii fiscale de anul trecut, FMI considera ca a fost una expansionista si prociclica, iar pentru acest an sugereaza tinteaza tintirea unui deficit bugetar de sub 2% din PIB.

Legea bugetului aprobata de Parlament prevede pentru 2008 un deficit bugetar de 2,7% din PIB, insa Guvernul s-a angajat sa taie din cheltuieli pentru a reduce deficitul.

FMI recomanda, de altfel, Guvernului sa respinga orice propunere de crestere a cheltuielilor bugetare sau de reducere a veniturilor, a mai spus Jaeger.

NewsIn